Aanpak droogte Achterhoek krijgt vervolg

In de Achterhoek zet een groep regionale partners verdere stappen in de aanpak van de klimaatverandering. Daartoe hebben ze een bestuurlijke overeenkomst Aanpak Droogte Achterhoek ondertekend.

Aanpak+droogte+Achterhoek+krijgt+vervolg
© Twan Wiermans

De negentien partijen hebben afgesproken zich samen in te blijven zetten voor droogte- en klimaatmaatregelen voor zowel de korte als de lange termijn in de verschillende deelgebieden van de Achterhoek. Tot die partijen behoren onder meer LTO Noord, waterschappen, gemeenten en natuurorganisaties.

Door elk van de bestuurders werd in 2020 al ondersteuning uitgesproken voor het programmaplan 'Doen, delen, doordénken en doorpakken'. Dit was de opmaat tot de gezamenlijke aanpak van de droogte en klimaatverandering in de Achterhoek. Met als uitgangspunt met elkaar structurele oplossingen te zoeken om een balans te vinden tussen weersextremen.

De samenwerking en opgedane ervaring van de afgelopen jaren wordt benut om voor 2022-2023 de droogteaanpak te combineren met andere grote vraagstukken, zoals stikstof, woningbouw en groene energie.


Resultaten afgelopen jaren

De droogteaanpak Achterhoek heeft verschillende resultaten opgeleverd in 2020-2021. Zo zijn er in nauwe samenwerking met agrarisch ondernemers weer meer droogtestuwen geplaatst. De verwachting is dat het aantal stuwen de komende jaren oploopt tot maximaal 400.

Ook zijn watergangen verondiept en gedempt om het grondwater aan te vullen. Verder zijn er verschillende locaties die integraal worden aangepakt, initiatieven die aansluiten bij toekomstige plannen. Met name in Winterswijk, Landgoederenzone Baakse Beek, 't Klooster en Zutphen.


Zo wordt nu in 't Klooster geëxperimenteerd met een duurzamere manier van drinkwaterwinnen. En partijen in de landgoederenzone zoeken samen met landgoedeigenaren en boeren naar klimaatbestendige inrichting in combinatie met betere verdienmodellen.

In Nationaal Landschap Winterswijk wordt de koppeling gelegd tussen maatregelen tegen droogte in combinatie met de aanpak van bijvoorbeeld de stikstofproblematiek.

Analyse van het bodem- en watersysteem in de Achterhoek laat zien dat als er 100 millimeter extra water wordt vastgehouden in de winterperiode, het gebied beter voorbereid is op droogte in het groeiseizoen. Een fikse opgave die van alle partijen structurele en ingrijpende maatregelen vraagt. Deze verantwoordelijkheden zijn nu vastgelegd in de bestuurlijke overeenkomst.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Woensdag
  22° / 14°
  5 %
 • Donderdag
  24° / 12°
  5 %
 • Vrijdag
  23° / 16°
  90 %
Meer weer