Wetterskip verhoogt slootwaterpeil vanwege droogte

Wetterskip Fryslân verhoogt het waterpeil in verschillende sloten vanwege de aanhoudend droge periode. De afgelopen weken is er weinig tot geen neerslag gevallen en ook de komende weken wordt weinig regen voorspeld. Met de hogere slootpeilen probeert het waterschap de grondwaterstanden zo lang mogelijk op niveau te houden.

Wetterskip+verhoogt+slootwaterpeil+vanwege+droogte
© niels de vries

Na de natte winter van dit jaar zijn de grondwaterstanden in het beheergebied overal op goed niveau, stelt Wetterskip Fryslân. De komende periode wordt veel grondwater onttrokken door planten en gewassen, waardoor de grondwaterstanden gaan dalen.

Hoever de grondwaterstand uiteindelijk daalt, is vooral afhankelijk van de hoeveelheid regen die de komende maanden valt. Hogere slootpeilen vertragen de daling van de grondwaterstand en zorgen ervoor dat de regen die valt beter wordt opgenomen in de bodem.

De rayonbeheerders van Wetterskip Fryslân houden bij het verhogen van de slootpeilen rekening met het gebied en de lokale situatie. Om de slootpeilen te verhogen, laten zij water vanuit de Friese boezem, het stelsel van meren en kanalen, naar de lager gelegen poldersloten stromen. Op de zandgronden is door de hoge ligging zeer beperkt wateraanvoer mogelijk.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Woensdag
  10° / 2°
  5 %
 • Donderdag
  10° / 5°
  30 %
 • Vrijdag
  11° / 6°
  30 %
Meer weer