Droogte en sproeiverboden hinderen groeiseizoen

Landbouwers hebben vanwege uitblijvende neerslag last van ingestelde sproeiverboden, terwijl akkers en grasland juist in het groeiseizoen water nodig hebben. Verschillende waterschappen maken zich eveneens zorgen over de dalende grondwaterstanden en droogte. Dat doen ze nu het in delen van Nederland al vier weken helemaal niet heeft geregend.

Droogte+en+sproeiverboden+hinderen+groeiseizoen
© Twan Wiermans

Vooral in Brabant, waar veel gebieden helemaal afhankelijk zijn van regen, worden maatregelen genomen. Waterschap Aa en Maas noemt het uitblijven van regen in maart 'heel uitzonderlijk' en zegt dat het nooit eerder in maart zo droog is geweest, tenzij het voor 1 april nog flink gaat regenen.

Het heeft in februari nog veel en lang geregend. Toen was er in delen van het land sprake van grote wateroverlast. Nu zijn Friesland en Groningen de enige provincies waar nog geen waarschuwing geldt voor extra risico op natuurbranden. In zandgebieden in de rest van het land raakt de watervoorraad in de bodem snel op, terwijl beken en sloten ook minder water afvoeren dan normaal.


Sproeiverbod wordt uitgebreid

Waterschap De Dommel gaat het sproeiverbod, dat altijd van april tot oktober in het droogste deel van het werkgebied geldt, vanaf 1 april uitbreiden. Aa en Maas besluit volgende week of er een sproeiverbod komt. Er wordt al extra water aangevoerd vanuit de Maas.

Alle stuwen staan hoog, zodat water zo lang mogelijk wordt vastgehouden. Ook in het gebied van waterschap Brabantse Delta is de grondwaterstand alweer lager dan normaal. Waterschappen en boerenorganisaties werken hard aan maatregelen om water langer vast te kunnen houden nu het steeds vaker droog is.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zaterdag
  9° / 7°
  95 %
 • Zondag
  10° / 7°
  85 %
 • Maandag
  10° / 9°
  90 %
Meer weer