'Schaken op meerdere borden, zeker niet schaakmat'

Simultaan snelschaken, zo laat de huidige hectiek in de sector en bij Glastuinbouw Nederland zich het beste omschrijven. We moeten schaken op meerdere borden. Met soms een tegenstander aan de andere kant van het bord die je eerder als secondant aan onze zijde had verwacht. Een weifelende houding op het ene dossier, een ongenuanceerde actie op het andere. Van diverse kanten proberen partijen ons schaak te zetten.

%27Schaken+op+meerdere+borden%2C+zeker+niet+schaakmat%27
© Glastuinbouw Nederland

Je mag van de overheid verwachten dat ze een economisch sterke sector als de glastuinbouw steunt in moeilijke tijden. Het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV) moet pal achter ondernemers staan in een periode dat zij door geopolitieke ontwikkelingen in hun voortbestaan worden bedreigd.

Het ministerie van Economische Zaken en Klimaat (EZK) moet erkennen dat de glastuinbouw niet voor niets het predicaat topsector heeft gekregen. Na Schiphol en de Rotterdamse haven de derde economie van Nederland. Dan verwacht je steun en daadkracht, maar ik zie aarzeling en vertraging.

Vorige week week kwam de aangekondigde brief van de ministeries van LNV en EZK. De signalen wijzen niet op de benodigde duidelijkheid. Procesvoorstellen in plaats van concrete maatregelen, nieuw onderzoek in plaats van een heldere visie. Als het huis in brand staat, dan ben je te laat om te bedenken hoe je het wil blussen.

Je mag van de overheid verwachten dat ze een economisch sterke sector als de glastuinbouw steunt in moeilijke tijden

Adri Bom-Lemstra, voorzitter Glastuinbouw Nederland

Dan hebben we ook nog te maken met Tweede Kamerleden die voorstellen om de sierteeltsector te verbieden vanwege de afhankelijkheid van gas. Zij gaan voorbij aan het gestelde economische belang en aan het plezier en geluk dat bloemen brengen aan miljoenen consumenten. Sommige politieke partijen sommeren de sector om in 2050 een doel te behalen, dat de glastuinbouw al in 2040 wil hebben gerealiseerd. Met die uitspraken wordt tekortgedaan aan de topsector in zijn geheel. Hun boodschap is dat ze ons in de richting van energietransitie willen duwen. Dat is precies waar de glastuinbouw al langer op heeft ingezet.

Dus blijven we ons met veel enthousiasme en energie onder andere focussen op nog steviger lobbyen in Den Haag en Brussel en nog nadrukkelijker de mooie succesverhalen van de glastuinbouw vertellen aan het publiek. De glastuinbouw beschikt over hardwerkende pionnen, stevige torens, creatieve lopers en flexibele paarden. Sierteelt en voedingstuinbouw vormen een krachtig koningskoppel. Samenwerking op diverse vlakken is het devies. De glastuinbouw wordt schaak gezet, maar staat nooit schaakmat.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Woensdag
  10° / 3°
  50 %
 • Donderdag
  10° / 2°
  20 %
 • Vrijdag
  11° / 4°
  70 %
Meer weer