'Opgebouwde reserves vervliegen snel'

'Glastuinders in de sierteelt profiteren van gunstige marktomstandigheden, doordat de vraag naar bloemen en planten van Nederlandse bodem toenam. De omzetstijging was voor het gemiddelde bedrijf ruimschoots voldoende om de flink gestegen kosten van met name energie, maar ook van arbeid en plantmateriaal, te compenseren.'

%27Opgebouwde+reserves+vervliegen+snel%27
© Glastuinbouw Nederland

Deze informatie van Wageningen Economic Research werd half december gepubliceerd. Juist op het moment dat de telefoon bij Glastuinbouw Nederland roodgloeiend stond vanwege de opnieuw oplopende energieprijzen.

Een omzetrecord vanwege de hoge prijzen voor bloemen en planten meldde Royal FloraHolland begin deze week. Een stijgende export van groenten en fruit in 2021 is de nieuwjaarsboodschap van GroentenFruitHuis. Voeg daarbij de constatering van Wageningen Economic Research dat glastuinders de grootverdieners zijn in de agrarische sector en het verwarrende, scheve beeld is compleet.

Want glastuinders slaan alarm en dat is niet voor niets. De landelijke pers liet de afgelopen weken niet na om de impact van de hoge gasprijzen voor glastuinders te belichten. Daarbij werd de fossiele energiebehoefte van de sector regelmatig uitvergroot, terwijl de inspanningen voor verduurzaming vaak onbelicht bleven. De weg naar fossielvrij vraagt om investeringen, maar die financiële mogelijkheden zijn afgelopen maanden in rap tempo afgenomen.

Ook grote, succesvolle bedrijven komen in de problemen als de huidige situatie langer aanhoudt

Adri Bom-Lemstra, voorzitter Glastuinbouw Nederland

De situatie is nog veel zorgelijker, blijkt uit een recent overzicht van Rabobank. Voor diverse grote gewassen zijn de energiekosten per hectare in kaart gebracht, gekoppeld aan de gevolgen van de wisselende gasprijzen. Dat levert een alarmerend beeld op. Ook grote, succesvolle bedrijven komen in de problemen als de huidige situatie langer aanhoudt. Als het rendement vervliegt, kan een bedrijf het nog wel even volhouden, maar niet lang.

Dus luiden we als sector de noodklok. Daarin trekken we gezamenlijk op met Greenports Nederland, Royal FloraHolland en Rabobank. De urgentie moet bij alle betrokken ministers helder op het netvlies komen. De snelheid van handelen in Den Haag moet omhoog.

De glastuinbouw schreeuwt om duidelijkheid, want op deze manier komt de productie onder serieuze druk te staan. Dan kan geen enkele omzetstijging de voortdurend gestegen kosten nog compenseren.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Dinsdag
  8° / 0°
  5 %
 • Woensdag
  10° / 2°
  5 %
 • Donderdag
  11° / 2°
  45 %
Meer weer