'Zoektocht naar antwoorden, de hoop niet verliezen'

Een column: je schetst een probleem, geeft een analyse of mening en sluit af met een conclusie, aanbeveling of boodschap. Maar wat als de wereld om je heen wordt gedomineerd door angst, vertwijfeling en onduidelijkheid?

%27Zoektocht+naar+antwoorden%2C+de+hoop+niet+verliezen%27
© Glastuinbouw Nederland

Oorlog in Europa; een situatie waarvan we dachten dit nooit meer mee te maken. Bovenal een humanitaire ramp voor de inwoners van Oekraïne, maar ook een situatie met gevolgen voor de rest van het continent. Voor ondernemers in de glastuinbouw leidt het opnieuw tot een crisis, na corona, ODE en hoge gas- en energieprijzen. Wat kun je als Glastuinbouw Nederland doen?

Monitoren, inventariseren en afstemmen met zowel de glastuinbouwbedrijven als de andere organisaties in de agrarische sector, dat is wat ons nu te doen staat. Met de oproep aan ondernemers om signalen door te geven. Alleen dan kunnen we op zoek naar antwoorden, al zullen die er vaak nog niet zijn.

Het begint met het benoemen van problemen. Wat zijn de gevolgen voor het betalingsverkeer op de korte en lange termijn? Wat gebeurt er met de werknemers uit Oekraïne die hier werken? Hoe kunnen we gestrande chauffeurs uit de betrokken landen helpen? Wat zijn de gevolgen voor de energieprijzen? Hoe zit het met mijn bij Gazprom afgesloten gascontract? Logische vragen van ondernemers die door het Crisisteam Tuinbouw worden opgepakt en waar hopelijk komende tijd een antwoord op komt.

Monitoren, inventariseren en afstemmen met zowel de glastuinbouwbedrijven als de andere organisaties in de agrarische sector, dat is wat ons nu te doen staat

Adri Bom-Lemstra, voorzitter Glastuinbouw Nederland

THEMA OEKRAÏNE: Rusland viel op 24 februari Oekraïne binnen. Deze oorlog heeft ook gevolgen voor de Nederlandse landbouwsector. Volg de laatste ontwikkelingen rond de oorlog in Oekraïne.

Ondertussen horen we de verhalen en geluiden en zien we de beelden vanuit de getroffen steden. Het geeft een ongemakkelijk gevoel. Economische tegenslag staat in geen verhouding tot doodsangst; op de vlucht of op wintersport, een biertje pakken of een molotovcocktail maken? Een unheimisch beeld, dat leidt tot verwarring en vertwijfeling.

Empathie en medeleven moeten de overhand hebben in onze uitingen naar leden en in de media. Ondertussen moeten we de belangenbehartiging niet uit het oog verliezen. Zoeken naar antwoorden en oplossingen in het besef dat we te maken hebben met voortdurend wisselende panelen.

Feit is dat de glastuinbouwsector nog gerichter moet werken aan de energietransitie. Dat traject is al eerder ingezet en krijgt dagelijks meer nadruk. Dit biedt perspectief op de lange termijn, maar vereist wel liquiditeit op de korte termijn. We beleven een periode met een hoop vragen, maar dat betekent zeker niet dat we de hoop verliezen.

Bekijk meer over:

Lees ook

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

Meer weer