'Bakens verzetten in veranderende maatschappij'

De glastuinbouw is een innoverende en dynamische sector. Het omzetten van bedreigingen in kansen is een van zijn kenmerken. Maar openstaan voor veranderingen betekent niet dat gewenste transities van vandaag op morgen zijn gerealiseerd.

%27Bakens+verzetten+in+veranderende+maatschappij%27
© Glastuinbouw Nederland

Recente analyses en opiniestukken, naar aanleiding van de hoge energieprijzen of de Europese boer-tot bordstrategie, voeden de gedachte dat de glastuinbouw wordt beoordeeld op de snelheid van verandering en niet op de daadkracht en al geboekte resultaten. Essentieel is dat de randvoorwaarden op orde zijn en dat ondernemers de tijd wordt geboden die nodig is voor verandering.

De wereld verandert, het klimaat verandert en dat heeft impact op iedereen, ook op de glastuinbouw. Op weg naar fossielvrij telen moet er nog veel gebeuren de komende jaren, maar dat laat onverlet dat er al veel is gerealiseerd. Dankzij het programma 'Kas als energiebron' zijn bedrijven anders naar hun teeltwijze gaan kijken.

Veelzeggend is bijvoorbeeld ook dat 95 procent van de warmte uit geothermie bestemd is voor de glastuinbouw. Telers weten dat ze moeten veranderen en dat de sector moet veranderen. Maar dat kan alleen als we passende oplossingen hebben voor die transitiefase. Langjarig gelijkblijvend beleid is wat nodig is. Daar kun je als ondernemer op inspelen. Anders frustreert het de weg naar verandering die telers hebben ingezet.

De wereld verandert, het klimaat verandert en dat heeft impact op iedereen, ook op de glastuinbouw

Adri Bom-Lemstra, voorzitter Glastuinbouw Nederland

Ook het politieke klimaat is aan verandering onderhevig. Dat hebben we vorige maand in Brussel weer ervaren bij de parlementaire behandeling van de boer-tot-bordstrategie van de Europese Commissie. De politieke arena versnippert. Steun van partijen waar je in het verleden op kon rekenen, bleef uit. Het resultaat is dat de strategie is aangenomen zonder dat op voorhand een uitvoeringstoets is gehouden.

De benoemde stappen op het gebied van duurzaamheid en plantgezondheid zijn op zich wel te begrijpen, maar ook hier gaat het om het beoogde tijdspad. Bakens verzetten is zeker ook het credo van de glastuinbouw, maar een structurele verandering vergt tijd. Die is afhankelijk van de speelruimte die overheden ondernemers bieden om de transitiefase te doorlopen. Samen met andere ketenorganisaties blijven we richting overheden het duurzame, innovatieve karakter van de sector benadrukken.


Bekijk meer over:

Lees ook

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Dinsdag
  9° / 4°
  90 %
 • Woensdag
  8° / 6°
  85 %
 • Donderdag
  5° / 2°
  5 %
Meer weer