Actie voor meer aandacht voor biosecurity op varkensbedrijven

Nog meer aandacht voor de externe biosecurity. Daar zorgt de Producenten Organisatie Varkenshouderij (POV) voor met awards voor de beste douche en beste R&O-plaats.

Actie+voor+meer+aandacht+voor+biosecurity+op+varkensbedrijven
© Ger Loeffen

Na een groot succes in 2021 gaat de POV in 2022 opnieuw aan de slag met de Douche Award. Omdat voor de externe biosecurity ook het reinigen en ontsmetten van de veewagens van belang is, komt er dit jaar ook een award voor de beste R&O-plaats.

Een comfortabele, schone douche met voldoende warm water en goed passende bedrijfskleding nodigt medewerkers, bezoekers en de varkenshouders zelf uit om die douche ook echt te gebruiken. Daar weten de prijswinnaars van de vorige Douche Award, Evert en Carolien Hendrikx, alles van. Iedereen gaat hier graag onder de douche bij binnenkomst en bij het verlaten van het bedrijf. De kans op insleep en verslepen van ziekten is hierdoor te minimaliseren.


Ook een goede R&O-plaats voor de veewagen waar de chauffeurs graag gebruik van maken om de veewagen weer te reinigen draagt flink bij aan het verminderen van risico op versleping van ziektekiemen. Vandaar dat er dit jaar ook een prijs is te verdienen voor de beste R&O-plaats.


Afrikaanse varkenspest

Met de Afrikaanse varkenspest in opmars en steeds dichterbij is een goede externe biosecurity van groot belang. Als iedereen zich strikt aan de regels houdt, is insleep op een varkensbedrijf goed te voorkomen. Met de Douche Awards en R&O-plaats Awards vestigt de POV hier nogmaals de aandacht op.

Voor de Douche Award is de POV op zoek naar het bedrijf met de beste en fijnste douche waar altijd schone en voldoende kleren liggen, een goede scheiding is tussen schoon en vies en waar bijvoorbeeld ook voor de vrouwelijke bezoekers, medewerkers en varkenshouder de juiste kleding is te vinden.

De R&O-plaats Award is voor het bedrijf met de beste reinigings- en ontsmettingslocatie voor de veetransporten. Hierbij valt te denken aan voldoende (warm) water, vloeistofdichte vloeren, voldoende reinigingsmiddel et cetera.


Nomineren tot 20 mei

Om deze bedrijven te vinden, vraagt de POV erfbetreders om het bedrijf met de beste douche en/of R&O-plaats te nomineren. Dat kan nog tot 20 mei. De drie bedrijven met de meeste nominaties voor de douche of de R&O-plaats worden bezocht en beoordeeld. Daaruit komt de winnaar naar voren.

De winnaar van de Douche Award krijgt een jaar lang gratis shampoo. De winnaar van de R&O Award ontvangt een starterspakket voor juiste R&O. Deze prijzen zijn beschikbaar gesteld door MS Schippers.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zondag
    11° / 2°
    30 %
  • Maandag
    10° / 0°
    20 %
  • Dinsdag
    10° / 0°
    20 %
Meer weer