Controle op bioveiligheid moet Afrikaanse varkenspest weren

De Duitse staatssecretaris van Landbouw Beate Kasch heeft de autoriteiten van de deelstaten opgeroepen om de bioveiligheid op kleine varkensbedrijven en bij hobbyvarkenshouders beter te controleren. Hier vinden de meeste uitbraken van Afrikaanse varkenspest plaats.

Controle+op+bioveiligheid+moet+Afrikaanse+varkenspest+weren
© Twan Wiermans

De varkensvoorman van de Duitse boerenbond Hubertus Beringmeier gaat nog een stap verder. Hij vindt dat de Duitse overheid alle varkens van de kleine bedrijven en hobbyhouders moet opkopen. Daarnaast moet de bouw van het tweede hekwerk op de grens van Duitsland met Polen veel sneller, net als het creëren van de witte zone tussen de hekken waar geen wilde zwijnen zijn. Het risico van nieuwe besmettingen vanuit Polen blijft anders aanwezig.

Sinds op 10 september vorig jaar het eerste met Afrikaanse varkenspest besmette kadaver is gevonden, zijn er 1.698 besmette wilde zwijnen in het oosten van Duitsland aangetroffen, waarvan 403 in 2020 en bijna 1.300 dit jaar.


Polen

In Polen zijn dit jaar 31 uitbraken van Afrikaanse varkenspest bij gehouden varkens vastgesteld. De meeste uitbraken waren op bedrijven met enkele tot enkele tientallen varkens. Het aantal uitbraken bij wilde zwijnen staat volgens de cijfers van het Europese Animal Disease Information System op 1.989.


Hongarije telt met 2.451 uitbraken het grootste aantal besmette wilde zwijnen. Bij de gehouden varkens blijft Roemenië koploper met 651 uitbraken in 2021.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  10° / 8°
  75 %
 • Dinsdag
  9° / 4°
  90 %
 • Woensdag
  8° / 6°
  85 %
Meer weer