Verplicht douchen voor bezoeker pluimveebedrijf

Noodzakelijke bezoekers van pluimveebedrijven moeten na binnenkomst verplicht douchen. Pluimveeorganisaties hebben hiertoe besloten in overleg met het landbouwministerie in verband met de aanhoudende vogelgriepdreiging.

Verplicht+douchen+voor+bezoeker+pluimveebedrijf
© Marcel Berendsen

Bij noodzakelijke bezoekers gaat het om dierenartsen en vangploegen. Dierenartsen moeten steeds bij iedere binnenkomst op een bedrijf douchen. Voor vangploegen geldt bij uitladen de verplichting om zowel in als uit te douchen. Voor de pluimveehouder en de medewerkers geldt geen verplichting, maar wordt in- en uitdouchen wel sterk aangeraden.

Avined neemt de doucheverplichting en enkele andere extra eisen op in het 'hygiëneprotocol voor bezoekers van pluimveebedrijven' en het 'hygiëneprotocol voor pluimveeservicebedrijven'. Na goedkeuring door de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) treedt het aangescherpte protocol formeel in werking. De landelijke regeling van de overheid verwijst naar de verplichte protocollen, de NVWA zal hierop handhaven.


Uitladen alleen bij douchegelegenheid

Wil een pluimveehouder uitladen, dan is in- en uitdouchen van de medewerkers van de vangploeg verplicht. Is er geen douchegelegenheid, dan kan de pluimveehouder niet uitladen. Daarbij wordt een deel van de vleeskuikens gevangen en naar de slachterij gebracht, waarna de resterende vleeskuikens verder kunnen groeien.

Om op korte termijn een goede douchegelegenheid te maken voor een vangploeg, zijn er mobiele douchecabines te huur. Is er geen douchegelegenheid voor de vangploeg, dan mag de pluimveehouder dus alleen alle vleeskuikens in één keer wegladen.

Bij het wegladen van de vleeskuikens blijven er geen dieren in de stal achter en komt de stal volledig leeg te staan. Het risico op een besmetting van de achterblijvende kuikens is er dan niet. De vangploeg kan na het wegladen thuis douchen.


Aanvullende hygiëne-eisen

Naast de doucheverplichting zal in het 'hygiëneprotocol voor pluimveeservicebedrijven' extra aandacht komen voor een duidelijke markering op het erf voor de routing bij het uit- en wegladen van pluimvee. Ook komt er een verplichting om kort voor aanvang van het uitladen het te gebruiken erfdeel extra te reinigen en ontsmetten.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Vrijdag
  9° / 4°
  70 %
 • Zaterdag
  8° / 2°
  60 %
 • Zondag
  8° / 2°
  60 %
Meer weer