Agrico zet aardappelrassen in de schijnwerpers

Aardappelhandelshuis Agrico presenteert deze week Jolene en Fenna als nieuwe rassen voor de Nederlandse Rassenlijst.

Agrico+zet+aardappelrassen+in+de+schijnwerpers
© Haijo Dodde

Directeur Jan van Hoogen van Agrico geeft een toelichting op de aardappelrassen. Voor het eerst in twee jaar ontvangt het handelshuis klanten op het researchcentrum in Emmeloord. 'Het is goed om elkaar weer te ontmoeten. Dit hebben we gemist', verklaart Van Hoogen.

Naast de bestaande rassen presenteert Agrico dit jaar Jolene en Fenna als nieuwe rassen op de Nederlandse Rassenlijst. Jolene is een gele aardappel met een gladde schil voor de verse consumptie en ook geschikt om thuis verse frites van te maken. Volgens de directeur is er volop belangstelling voor deze aardappel bij de retail in veel Europese landen. Hij schat het pootgoedareaal komend jaar op 7,5 hectare.


Resistentiegen

Fenna is een Next Generation-ras van Agrico met resistentie tegen phytophthora. 'Het resistentiegen van Fenna blijkt een van de sterkste te zijn in zowel loof als knol. Ondanks de hoge ziektedruk bleef dit ras goed overeind op de proefvelden tijdens afgelopen groeiseizoen', meldt Van Hoogen.

In de afzet wordt Fenna als vastkokende aardappel gezien als potentiële opvolger voor Ditta en is daarmee interessant voor biologische aardappeltelers. Van Hoogen: 'Ditta is ondanks zijn gevoeligheid voor phytophthora nog veel gevraagd voor export naar met name Duitsland. Het is goed dat daar een alternatief voor komt.'

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Dinsdag
  9° / 4°
  90 %
 • Woensdag
  8° / 6°
  85 %
 • Donderdag
  5° / 2°
  5 %
Meer weer