Agrico test schilkwaliteit tafelaardappelen

Medewerkers van aardappelcoöperatie Agrico hebben de aardappelen van het tafelras Chateau op proefboerderij Kollummerwaard in het Friese Munnekezijl gerooid. De proef is aangelegd om te kijken welk effect de manier van loofdoding heeft op de schilkwaliteit.

Agrico+test+schilkwaliteit+tafelaardappelen
© Koos v.d. Spek

'We hebben bewust voor Chateau gekozen, omdat dit ras gevoelig is voor zwarte spikkel', zegt buitendienstfunctionaris Klaas Froma van Agrico. Zwarte spikkel wordt veroorzaakt door de schimmel Colletotrichum coccodes. De ziekte kan de knollen en het gewas infecteren en zich vermeerderen, vooral onder vochtige omstandigheden. De schimmelbesmetting kan ook de opbrengst reduceren, doordat het gewas eerder afsterft.

'De eisen van schilkwaliteit in supermarkten worden steeds strenger', vervolgt Froma. 'Bij dit onderzoek proberen we rassen en methoden te ontdekken die daartegen bestand zijn.' In Munnekezijl liggen vier objecten met verschillende loofdodingstechnieken: volvelds, branden, trekken en klappen.


Minder druk met looftrekken- of klappen

'Ik verwacht bij looftrekken- of klappen het minste druk van zwarte spikkel', stelt de Agrico-medewerker. 'Bij deze methoden maak je het loof direct los van de knol en sterft het sneller af. Bij volvelds loofdoden groeien de aardappelen langer door.' Agrico doet een gedeelte van de aardappeloogst in de lange bewaring om te beoordelen of dat ook effect heeft op de schilkwaliteit.

De Chateau is een lange, ovale en vastkokende aardappel die een vrij hoge opbrengst en een grove knolzetting levert. 'Een mooie aardappel is belangrijk, want de consument koopt tegenwoordig meer met het oog als dat het kiest voor smaak', concludeert Froma.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  10° / 0°
  20 %
 • Dinsdag
  10° / -1°
  20 %
 • Woensdag
  10° / 3°
  55 %
Meer weer