Vaste stemming aardappelmarkt zorgt voor hogere noteringen

De aardappelnoteringen in Nederland en België zijn afgelopen week met 50 cent tot 2 euro per 100 kilo gestegen. Marktspecialisten omschrijven de stemming als vast.

Vaste+stemming+aardappelmarkt+zorgt+voor+hogere+noteringen
© Twan Wiermans

Een vaste stemming houdt in dat er een goede balans is tussen vraag en aanbod op de aardappelmarkt. In België schrijven onderzoeksinstellingen PCA en Fiwap bij het wekelijkse marktbericht dat de handel en de verwerkers blijven vragen naar zowel fritesgeschikte aardappelen als aardappelen die vooral bestemd zijn voor export. Het aanbod is echter beperkt vanwege de drukke voorjaarswerkzaamheden, melden de Belgische analisten.

PCA en Fiwap noteren deze week voor Fontane en Challenger 20 tot 22 euro per 100 kilo. Dat is gemiddeld 1 euro meer dan vorige week. Vanwege een tekort aan transacties kan voor Bintje geen prijsindicatie worden afgegeven. De telersprijs voor Bintje werd vorige week nog vastgesteld op 20 euro per 100 kilo.


Verwerking tot verse frites

Aan het begin van deze week steeg bij PotatoNL de notering voor fritesaardappelen in categorie I met 50 cent naar 20,50 tot 22,50 euro per 100 kilo. Voor fritesaardappelen die niet bestemd zijn voor grootschalige verwerking, dit betreft onder meer Agria en Markies voor verwerking tot verse frites, werd de notering verhoogd met 2 euro naar 25 tot 30 euro per 100 kilo.

Op de aardappeltermijnmarkt is het de laatste handelsweek voor het aprilcontract. Het niveau voor de afwikkeling van de contracten zal ongeveer uitkomen op 21 euro per 100 kilo. Voor junicontracten is de notering zo'n 24 euro per 100 kilo. Dat is ongeveer 2 euro meer dan een maand geleden. De termijnnotering van aardappelen van oogst 2022 op levering in april 2023 staat op 21,80 euro per 100 kilo.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Woensdag
  10° / 8°
  85 %
 • Donderdag
  13° / 7°
  90 %
 • Vrijdag
  10° / 5°
  70 %
Meer weer