Fritesaardappelen vroeg de grond in

De Flevolandse akkerbouwer Philip Kroes heeft goede ervaringen met het vroeg poten van zijn fritesaardappelen.

Fritesaardappelen+vroeg+de+grond+in
© Niels van der Boom

Als een van de eerste bedrijven is Kroes Akkerbouw in Dronten vorige week al begonnen met het poten van Innovator-fritesaardappelen. De 60 hectare wordt vlot gepoot. Kroes heeft er goede ervaringen mee. 'Iedereen kijkt naar de kalender en de bodemtemperatuur, maar de omstandigheden zijn nu perfect. Een hogere temperatuur is beter, maar zo kunnen we in elk geval op tijd rooien.'

De akkerbouwer levert de aardappelen gebruiksklaar af aan de fastfoodketen Five Guys. 'Daarvoor wil ik geen grove aardappelen. We poten ze al nauwer dan standaard. Mis ik een knol per plant, dan is dat geen probleem.'


Groenbemester onderploegen

Een medewerker van het Flevolandse akkerbouwbedrijf ploegt eerst de groenbemester onder op de 30 procent afslibbare kleigrond. Een uurtje later volgt de frees-pootcombinatie.

Kroes: 'Deze grond bewerk ik samen met een collega. Het voorjaarsploegen is een probeersel. De grond is eigenlijk net wat te zwaar, maar voor aardappelen is dat geen punt. Langer wachten na het ploegen is niet aan te raden. Dan droogt het alweer te veel uit.'

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Dinsdag
  10° / 3°
  40 %
 • Woensdag
  11° / 3°
  20 %
 • Donderdag
  12° / 0°
  0 %
Meer weer