Aviko vangt tekort zonnebloemolie op met duurzame palmolie

Fritesfabrikant Aviko kan blijven doorgaan met de verwerking van fritesaardappelen dankzij de inzet van palmolie. Wel zorgt dat voor een forse stijging van de kostprijs. Dat laat Aviko-directielid Dick Zelhorst weten.

Aviko+vangt+tekort+zonnebloemolie+op+met+duurzame+palmolie
© Dirk Hol

Door de oorlog in Oekraïne is de uitvoer van zonnebloemolie vanuit het land gestopt. 'Oekraïne is voor ons de grootste leverancier, ook voor de rest van Europa', zegt Zelhorst. 'Gelukkig kunnen onze leveranciers in Hongarije en Tsjechië wel blijven leveren. Het tekort vangen we op met palmolie.'

In de productie gebruikt Aviko normaal gesproken 50 procent zonnebloemolie. De andere helft vult de fritesfabrikant altijd al in met palmolie. 'Op dit moment is palmolie meer dan twee keer zo duur dan zonnebloemolie, maar daarmee kunnen we wel het gat opvullen', licht Zelhorst toe. Verder maakt Aviko in mindere mate gebruik van andere oliesoorten.


Hoge energieprijzen

Naast de hoge prijs van palmolie heeft het bedrijf te maken met extreem hoge energieprijzen door de Oekraïnecrisis. Volgens Zelhorst telt die factor het zwaarst door. 'Ook de aanpassingen op de verpakkingen kost veel geld. Al met al betekent de huidige crisis voor ons dat de kostprijs flink omhoog gaat.'


Als grootste verschil tussen zonnebloem- en palmolie noemt het directielid het imago. 'De consument beoordeelt zonnebloemolie als duurzaam. Palmolie niet. Dat terwijl wij alleen maar met duurzame palmolie werken.' Een product van Aviko bevat doorgaans voor 5 procent uit olie.

Zelhorst legt uit dat naast palmolie lijnzaadolie ook een goed alternatief kan zijn. 'Koolzaad- en raapzaadolie niet, want dat beïnvloedt de smaak'. Eerder deze week gaf de Belgische belangenhartiger Belgapom al aan dat ook in België aardappelverwerkers kiezen voor palmolie als alternatief.


Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Vrijdag
  19° / 11°
  50 %
 • Zaterdag
  20° / 13°
  50 %
 • Zondag
  17° / 13°
  10 %
Meer weer