Slachtbedrijf Tönnies meldt 800 miljoen euro omzetdaling

De omzet van het Duitse slachtbedrijf Tönnies daalde vorig jaar 800 miljoen naar 6,2 miljard euro. '2021 was voor ons niet bevredigend', zegt mede-eigenaar Clemens Tönnies. Ondanks het tegenvallende resultaat in 2021, houdt het bedrijf vast aan de ingezette transformatie naar een meer duurzame veehouderij en duurzaam personeelsbeleid.

Slachtbedrijf+T%C3%B6nnies+meldt+800+miljoen+euro+omzetdaling
© Tönnies

De hele vlees- en worstindustrie had in 2021 te maken met teruglopende verkopen. De omzetdaling schrijft Tönnies vooral toe aan de aanhoudend lage producentenprijzen en een forse daling van het aantal dieren in Duitsland. De industrie kreeg vorig jaar ook corona en Afrikaanse varkenspest (AVP) voor de kiezen, meldt TopAgrar.

Als gevolg van de pandemie waren restaurants, kantines en dergelijke wekenlang dicht of slechts beperkt open en de werd groothandel enorm getroffen. Daarnaast bleven voetbalstadions leeg, werden grote familiefeesten en bruiloften afgelast. Hierdoor nam de vlees- en worstconsumptie automatisch af.


Verduurzaming

Ondanks het tegenvallende resultaat over 2021 gaat Tönnies door met de uitvoering van duurzaamheidsagenda t30. 'We willen voedsel duurzaam produceren en de landbouw op het platteland in Duitsland versterken', zegt Gereon Schulze Althoff, hoofd Kwaliteitsmanagement en Duurzaamheid. 'Om economisch succesvol te zijn, zijn duurzaamheid en milieubescherming essentieel voor de bedrijvengroep.'Het streven is dat de Duitse varkens die aan Tönnies worden geleverd, grotendeels worden gevoerd met lokaal eiwit. In geval van soja wordt alleen met gecertificeerde componenten gewerkt die niet uit ontbossingsgebieden komen. Tönnies werkt hierin samen met het Wereld Natuur Fonds.

De helft van de dieren die bij het familiebedrijf uit Rheda Wiedenbrück werd geslacht, kwam vorig jaar van bedrijven met een uitgebreid dierwelzijnsprogramma. Ondanks de moeilijke marktsituatie, investeerde Tönnies toen enkele honderden miljoen euro's in verduurzaming en automatisering.


Vergissing

Servicecontracten voor slachterijmedewerkers zijn sinds 1 januari 2021 uit den boze. 'Als branche hebben we daar te lang aan vastgehouden. Dat was zeker een vergissing. Als marktleider hadden we de verandering eerder door moeten zetten', zegt Tönnies.

Het slachtbedrijf doet voor de plaatsing van arbeidskrachten nu alleen een beroep op voormalige dienstverleners, maar werkt voor de hele bedrijvengroep aan het opzetten van eigen arbeidsbemiddelingsbureau's. 'Voormalige dienstverleners willen we achter ons laten. We willen op eigen benen staan', benadrukt Tönnies. Het bedrijf heeft al arbeidsbemiddelingsbureau's in Servië en Polen, maar gaat die ook opzetten in onder andere Roemenië.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Dinsdag
  8° / 0°
  5 %
 • Woensdag
  10° / 2°
  5 %
 • Donderdag
  11° / 3°
  20 %
Meer weer