Tönnies vraagt in brandbrief aan retail om hogere prijzen

Slachterij en vleesverwerker Tönnies heeft een brandbrief gestuurd aan de Duitse supermarktketens waarin ze vraagt om een minimale prijsverhoging van 35 eurocent per kilo voor pluimvee-, rundvee- en varkensproducten. De fors gestegen prijzen en problemen met arbeidsbezetting door de oorlog in Oekraïne noodzaken hiertoe.

T%C3%B6nnies+vraagt+in+brandbrief+aan+retail+om+hogere+prijzen
© Tönnies

Het Duitse slachterijconcern had al eerder bij de supermarktketens aangekondigd dat een prijsverhoging noodzakelijk zou zijn. Nu is dat volgens de brief die op 10 maart is verstuurd naar de retail onontkoombaar geworden.

Voor wat betreft het pluimveevlees ligt de aanvoer van kipfilet vanuit Oekraïne compleet stil. Daardoor komt het concern wekelijks 3.000 ton kipfilet tekort. Daarnaast hebben pluimveehouders last van het wegvallen van Oekraïne als grondstofproducent waardoor er flinke tekorten ontstaan. Dat kan volgens Tönnies leiden tot het wegvallen van productie in eigen land.


Rundvlees was al overspannen

De rundvleesmarkt was al overspannen. De prijzen zijn hoog en deze week met 10 cent gestegen naar een recordprijs van 4,50 euro per kilo. Daar komt komende week nog eens 10 cent bij, stelt Tönnies. Er zijn eenvoudigweg niet voldoende slachtrunderen te krijgen. Tegen Pasen zou het aanbod helemaal kunnen opdrogen. Het aanbod is alleen in de benen te houden met een flinke financiële inspanning.

De prijzen voor vleesvarkens zijn gestegen van 1,20 euro op 10 februari naar 1,75 euro op 9 maart. De inkoopprijzen voor schouders, rollade en hammen zijn in 2,5 week met meer dan 1 euro gestegen.


Arbeidstekorten

Voor de hogere kosten zijn volgens Tönnies naast de krapte in veevoergrondstoffen en kipfilet nog meer oorzaken. Het aanbod van arbeidskrachten in de slachterijen vanuit Oekraïne is weggevallen en dat geldt ook voor het transport. Daarnaast stijgen de prijzen van stroom en gas flink, net als de prijzen van frituurolie en vet, maar ook mosterd en paneermeel en verpakkingen die in Oekraïne werden bewerkt.


THEMA OEKRAÏNE: Rusland viel op 24 februari Oekraïne binnen. Deze oorlog heeft ook gevolgen voor de Nederlandse landbouwsector. Volg de laatste ontwikkelingen rond de oorlog in Oekraïne.

Niet alleen Tönnies verwacht van de supermarkten hogere prijzen voor de producten, maar ook Westfleisch en Vion hebben de retailers laten weten dat er prijstoeslagen nodig zijn. De crisistoeslag die Westfleisch in rekening brengt, is 6,9 cent. Vion gaat voor 5,2 cent.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  25° / 11°
  10 %
 • Dinsdag
  27° / 13°
  10 %
 • Woensdag
  28° / 15°
  10 %
Meer weer