Duitse regio slechter af zonder vleesverwerker Tönnies

De koopkracht van de bevolking in de Duitse regio Gütersloh zou zonder slachterij en vleesverwerker Tönnies ruim zes punten dalen. Daarmee komt die onder het landelijk gemiddelde. Dat blijkt uit een onderzoek van de Ludwig Maximillian Universiteit in Müchen.

Duitse+regio+slechter+af+zonder+vleesverwerker+T%C3%B6nnies
© Eigen Foto

Tönnies kreeg dit voorjaar tijdens de coronapandemie de nodige kritiek. De onderneming zou regio Gütersloh meer kosten dan opbrengen. Om die kritiek te weerleggen, vroeg het bedrijf de universiteit om het nut en de lasten van de onderneming voor de regio te onderzoeken. Volgens het rapport blijkt de voedings- en voedermiddelenindustrie in Oost-Westfalen de belangrijkste bedrijfstak qua omzet.

De Tönnies-groep heeft daarin met 40 procent het grootste aandeel. Per saldo levert het bedrijf dan ook een grote positieve bijdrage aan de regio Oost-Westfalen. Dat bedraagt tussen de 325 en 626 miljoen euro. Daarvan gaat volgens de berekeningen hooguit 6,5 miljoen euro naar de lonen van de buitenlandse werknemers van het bedrijf.

Zonder Tönnies zou de koopkracht in de regio Gütersloh dan ook dalen van 103,4 naar 97,2 indexpunten. Ook buiten de regio Oost-Westfalen levert de vleesverwerker een positieve bijdrage. De direct en indirecte bijdrage aan de economie wordt door de universiteit becijferd op jaarlijks 1,5 miljard euro.


Nederland

De bijdrage van de vleessector in Nederland aan de economie is ook groot. De Centrale Organisatie voor de Vleessector berekent dat de totale sector een productiewaarde heeft van 10,4 miljard euro. Nederland exporteert jaarlijks voor circa 2,6 miljard euro aan varkensvlees en 2,7 miljard euro aan rund- en kalfsvlees.De sector zelf biedt direct werkgelegenheid voor zo'n 12.500 werknemers. Indirect zijn dat nog eens dertigduizend banen.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Woensdag
  9° / 2°
  70 %
 • Donderdag
  10° / 3°
  70 %
 • Vrijdag
  11° / 2°
  50 %
Meer weer