Aspergeprijs bij veiling ZON trekt aan na dip

De aspergeprijs bij ZON fruit & vegetables noteerde donderdag 3,82 euro per kilo. Daarmee lijkt de prijs geleidelijk aan in de lift te zitten na een flinke dip na Pasen. De markt kende vorige week naweeën van hoge producties en lage vraag van zowel de retail als de export. De prijs zakte naar 3,57 per kilo op 21 april.

Aspergeprijs+bij+veiling+ZON+trekt+aan+na+dip
© Johan Wissink

In de week voor Pasen piekte de prijs op 11 april met 15,45 euro per kilo. Dat had vooral te maken met de vraag vanuit de retail, die zat te springen om asperges. Overigens is het gebruikelijk dat de vraag na Pasen daalt. Supermarkten Jumbo en Albert Heijn hopen de komende tijd met acties de consumptie weer omhoog te krijgen.

'De meeste telers kiezen in plaats van productie nu meer voor kwaliteit', zegt accountmanager Rick Mengers van veiling ZON. 'Dat betekent dat ze de folie op de ruggen met de witte zijde naar boven leggen, om minder warmte in de bedden te laten komen. Het gevolg is minder kromme asperges en een betere kwaliteit', licht hij toe.De maatregel van de tuinders heeft nu zijn uitwerking, waardoor de weekproductie lager uitkomt dan vorige week. De aanvoer bij veiling ZON was afgelopen week 150 ton. Het lijkt erop dat de totale aanvoer voor deze week niet hoger zal zijn dan 120 ton.


Supermarktacties

Voor komende week staan volgens Mengers diverse acties in Nederland en België gepland. 'Deze week heeft de Plus een actie, komende week Albert Heijn en de Jumbo komt met een drieweekse actie. Daarmee probeert de retail de consumptie van asperges te verhogen.'


Wat de markt de rest van het seizoen gaat doen, is nog koffiedik kijken, stelt de accountmanager. 'De verwarmde teelten lopen op zijn eind, over twee weken stopt de productie van asperges onder minitunnels. De oogst van de traditionele velden gaat nog door tot eind juni.' Het piekmoment in de aanvoer van asperges ligt bij veiling ZON meestal tussen week 17 (deze week) en week 20.

Lees ook

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Woensdag
  10° / 3°
  50 %
 • Donderdag
  10° / 2°
  20 %
 • Vrijdag
  11° / 4°
  70 %
Meer weer