Akkerbouw en bollenteelt zoeken oplossingen voor lastige bodemplagen

In een groot onderzoeksproject gaat de akkerbouw samen met de bollenteelt op zoek naar de knoppen om aan te draaien waardoor bodemplagen, zoals met name ritnaalden, beter beheersbaar zijn. Het totale budget voor het vierjarige PPS-onderzoek is 1,36 miljoen euro.

Akkerbouw+en+bollenteelt+zoeken+oplossingen+voor+lastige+bodemplagen
© Groeikracht

Ritnaalden en andere bodemplagen zijn een steeds groter probleem voor akkerbouwers en bollentelers. Daarom is het vierjarige publiek-private samenwerkings (PPS)-onderzoek Grondige Aanpak Bodemplagen recent van start gegaan. Onderzoeksinstellingen Wageningen University & Research (WUR), Vertify en IRS richten zich op de karakteristieken van de percelen waar deze bodemplagen voorkomen, de biologie van de bodemplagen en maatregelen om de plagen te beheersen.

Het onderzoek gebeurt in nauw overleg met de praktijk. Een breed consortium van organisaties is aangehaakt. De grootste financiers zijn het ministerie van LNV en Brancheorganisatie (BO) Akkerbouw, die de akkerbouwers vertegenwoordigt. Met inbreng van de KAVB zijn ook bollentelers betrokken. Verder nemen Cosun Beet Company, NAO en Vavi, Agrifirm, Crop Solutions, Holland Fyto en Van Iperen deel aan het onderzoek.


Ritnaalden lastiger te bestrijden

Het onderzoek richt zich op vier bodemplagen: ritnaalden, emelten, ondergrondse springstaarten en duizendpoten. Hendrik Jan ten Cate, akkerbouwer en bestuurslid van BO Akkerbouw, gaat aan de begeleidingscommissie deelnemen. Hij benadrukt het belang van dit onderzoek voor de praktijk. 'Ritnaalden zijn steeds lastiger te bestrijden. Bij het inventariseren van onderzoeksonderwerpen werd dit vaak genoemd.'

Ten Cate legt uit dat ritnaalden er weliswaar altijd zijn geweest, maar dat deze steeds lastiger zijn te bestrijden door het wegvallen van middelen en zaadcoatings. 'In een bouwplan met veel tarwe en grassen zijn meer ritnaalden te verwachten. Ook groenbemesters kunnen er een rol in spelen. We willen graag weten aan welke knoppen we kunnen draaien om het probleem te beheersen.'


Relatie tussen plagen en percelen

Hilfred Huiting, projectleider van de PPS namens WUR, verwacht dat het beheersen van deze lastige bodemplaag via een combinatie van verschillende knoppen moet gebeuren. 'Anders dan twintig jaar geleden kun je 100 procent effectiviteit niet met een enkele maatregel voor elkaar krijgen. Daarom brengen we in kaart hoe de relatie is tussen bodemplagen en de percelen en wat de sturende karakteristieken zijn. Zo leren we meer over de risicofactoren.'

Verder verdiept het onderzoek zich volgens Huiting in de biologie en het gedrag van bodemplagen, zodat informatie wordt verkregen over een goede timing van de maatregelen voor maximale effectiviteit. 'En op de derde plaats vergelijken we allerlei maatregelen, methoden en producten. Bij dat laatste vragen we de inbreng van onze partners. In het vierde onderdeel van het onderzoek gaan we via telersbijeenkomsten ideeën en oplossingsrichtingen opdoen en ervaringen naar de praktijk brengen.'

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Dinsdag
  11° / 4°
  50 %
 • Woensdag
  10° / 4°
  50 %
 • Donderdag
  10° / 3°
  70 %
Meer weer