BO Akkerbouw: 'Betere samenwerking overheid en sector'

Een betere samenwerking is volgens BO Akkerbouw nodig tussen de overheid en akkerbouwsector om verder te kunnen verduurzamen met plantgezondheid. Van overheden is meer daadkracht vereist om nieuwe veredelingsmethoden en snellere toelating van laagrisicomiddelen mogelijk te maken.

BO+Akkerbouw%3A+%27Betere+samenwerking+overheid+en+sector%27
© Han Reindsen

BO Akkerbouw pleit daar woensdag voor bij het rondetafelgesprek 'Gezonde gewassen en gezonde bodem' van de Tweede Kamercommissie voor Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit. De akkerbouw is een belangrijke sector als het gaat om duurzaam bodembeheer, biodiversiteit en gewasbescherming, stelt de brancheorganisatie.

André Hoogendijk, directeur BO Akkerbouw: 'Het beschermen van onze gewassen is belangrijk. Het verzekert voldoende plantaardig voedsel en plantaardige producten voor de biobased economy die zo duurzaam mogelijk zijn geproduceerd. Met meer dan 500.000 hectare en twee derde van het totaalgebruik van gewasbeschermingsmiddelen in de land- en tuinbouw heeft de akkerbouw een grote verantwoordelijkheid.'
Koploper in 2030

BO Akkerbouw werkt sinds 2018 samen met haar leden en met individuele veredelaars, telers, handelaren en verwerkers aan Actieplan Plantgezondheid. De ambitie van de Nederlandse akkerbouw is om in 2030 koploper te zijn in duurzame teeltmethoden.

De keten neemt daartoe doorlopend initiatieven, bijvoorbeeld door groene middelen te gebruiken in de aardappelbewaring en door advisering op basis van waarschuwingssystemen met sensoren in suikerbieten. Net als door veredeling van robuuste zetmeelaardappelrassen en door het aanscherpen van teeltvoorschriften voor de preventie van ziekten en plagen.

Omdat de akkerbouwketen een belangrijke rol speelt in verduurzaming, pleit BO Akkerbouw voor een betere samenwerking tussen overheid en de sector. Hoogendijk: 'We vinden het spijtig dat de akkerbouwketen niet rechtstreeks bij Uitvoeringsprogramma Toekomstvisie gewasbescherming 2030 is betrokken. Onze sector heeft ambitie en uitvoeringskracht. Het zou krachtig zijn als het ministerie van LNV met de gehele keten werkt aan de daadwerkelijke uitvoering ervan.'


Daadkracht overheid

BO Akkerbouw vraagt verder om daadkracht bij het faciliterend beleid van de overheid. Zo is het wachten op een wettelijk kader voor gebruik van nieuwe veredelingsmethoden, de snellere toelating van laagrisicomiddelen en heldere wet- en regelgeving voor het gebruik van biostimulanten.

'De akkerbouwsector ziet kansen in de ontwikkeling van nieuwe technieken in precisielandbouw, geïntegreerd teeltadvies en groene middelen en biostimulanten. Op basis van een betere samenwerking met overheid en met innovaties kan voldaan worden aan de maatschappelijke opgaven voor duurzame voeding en een gezonde leefomgeving', meldt Hoogendijk woensdag bij de Kamercommissie.

BO Akkerbouw is het centrale platform en kenniscentrum voor de Nederlandse akkerbouwketens. De organisatie komt met oplossingen voor collectieve vraagstukken. De leden van BO Akkerbouw zijn Agrifirm, Avebe, Cosun, CZAV, Het Comité van Graanhandelaren, LTO Nederland, NAJK, NAO, NAV, Plantum, Van Iperen en VAVI.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zaterdag
  18° / 10°
  50 %
 • Zondag
  20° / 9°
  10 %
 • Maandag
  22° / 10°
  5 %
Meer weer