Boeren Hof van Twente merken effect water- en bodemmaatregelen

Boeren in de gemeente Hof van Twente die deelnemen aan de projecten 'Waterbeheer Deldenerbroek' en 'Waterbeheer wijzer met water', merken dat de maatregelen die zij hebben genomen, van positieve invloed zijn op de agrarische bedrijfsvoering.

Boeren+Hof+van+Twente+merken+effect+water%2D+en+bodemmaatregelen
© Koeien en Kansen

De afgelopen jaren investeerden de boeren in maatregelen zoals verbetering van het bodemprofiel en bodemverbetering, het aanpassen van sloten gericht op afvoeren en vasthouden van water en voorkomen van extra vernatting om meer klimaatrobuust te zijn. Op die manier worden zij geacht beter in staat te zijn om in te spelen op veranderende weersomstandigheden.

Boeren zijn ook positief te spreken over de intensieve samenwerking met andere boeren, maar ook met waterschap Vechtstromen, Rijkswaterstaat en gemeente Hof van Twente.

Tijdens een recente kennisuitwisselingsbijeenkomst bleek dat percelen beter zijn te bewerken, doordat in de periodes wanneer dat nodig, is de bodem voldoende droog is om te berijden en te bewerken. Een betere beworteling, waardoor gewassen minder droogtegevoelig zijn, werd ook genoemd als positief effect.


Wadi werkt goed

Een aangelegde wadi aan de rand van een perceel blijkt goed te werken. De wadi zorgt ervoor dat bij hevige regenbuien het water niet op het perceel blijft liggen, maar in de wadi terechtkomt, waarna het niet wegstroomt uit het gebied, maar langzaam in de bodem kan zakken. Met andere maatregelen, zoals het aanbrengen van organisch materiaal, zijn de ervaringen wisselend. De effecten daarvan zijn pas op langere termijn waarneembaar.

De centrale vraag voor de toekomst is hoe verder kan worden gewerkt aan een robuuste bodem. Het belang van organische stof en de manier waarop dit positief kan worden beïnvloed, kwam tijdens de bijeenkomst uitgebreid aan de orde. Welke maatregelen het meest geschikt zijn, is afhankelijk van de plaatselijke omstandigheden.


Kennis van de bodem

Daarnaast zijn samenwerking op gebiedsniveau en afstemming met het waterschap van essentieel belang. Kennis van de bodem is belangrijk om hier bewust mee om te kunnen gaan als boer. De komende tijd en in deze laatste fase van het project wordt hier het accent op gelegd.

De projecten worden mede gefinancierd uit het Programma voor Plattelandsontwikkeling 2014-2020 voor Nederland (POP3). De financiering van POP3 komt deels uit het Europees Landbouwfonds voor Plattelandsontwikkeling.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Donderdag
  12° / 9°
  90 %
 • Vrijdag
  10° / 4°
  70 %
 • Zaterdag
  8° / 2°
  60 %
Meer weer