LTO vreest 'verdere stapeling' EU-regels bodem

De Europese Commissie heeft woensdag een nieuwe bodemstrategie gepresenteerd voor de Europese Unie. Bij LTO Nederland roept dit 'ernstige vragen' op.

LTO+vreest+%27verdere+stapeling%27+EU%2Dregels+bodem
© Twan Wiermans

De belangenorganisatie vreest dat de nieuwe strategie uitmondt in 'verdere stapeling' van nationale en Europese wet- en regelgeving. Daarnaast vraagt LTO zich sterk af of 'wederom nieuw Europees beleid iets zal opleveren', staat in een persverklaring.

De EU-strategie vloeit voort uit de Europese Green Deal en de Europese biodiversiteitsstrategie voor 2030. Daarmee wil Europa de klimaat- en biodiversiteitsopgave aanpakken. Volgens de Europese Commissie is nu 70 procent van de bodems in de Europese Unie niet in goede staat.


Koolstof opslaan

In de strategie staan vrijwillige en verplichte maatregelen. Zo staat er onder meer in hoeveel koolstof er moet worden opgeslagen in de toekomst in landbouwbodems. In 2023 komt er een nieuwe bodemgezondheidswet na raadpleging van belanghebbenden en lidstaten.


LTO Nederland wijst erop dat Nederland al veertig jaar bodembeleid heeft met 'meer dan genoeg wettelijke mogelijkheden'. 'Sinds de jaren tachtig voert Nederland als een van de eerste EU-lidstaten een actief bodembeleid. Naast de Wet bodembescherming zorgen onder andere de Wet milieubeheer en Meststoffenwet voor het juridisch kader rond het beschermen van de bodem. Dat is al meer dan voldoende.'


Onwerkbare situaties

Volgens LTO is bodembeheer sterk lokaal en regionaal verbonden met grondgebruik. Uniform Europees milieubeleid heeft volgens de belangenorganisatie in het verleden al vaker tot onwerkbare situaties geleid.

In plaats van nieuw Europees beleid ziet LTO liever meer stimulerende maatwerkmogelijkheden voor ondernemers, die per gebied, per bedrijf of per perceel uitnodigen tot nog beter bodembeheer.Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Dinsdag
  11° / 4°
  50 %
 • Woensdag
  10° / 4°
  50 %
 • Donderdag
  10° / 3°
  40 %
Meer weer