Gelderse klei om landbouwbodem vruchtbaarder te maken

Provincie Gelderland en Rijkswaterstaat starten project 'LIFE CO2SAND' waarbij klei, die nu nog wordt weggewerkt in bijvoorbeeld zandwindplassen, wordt hergebruikt voor de landbouw.

Gelderse+klei+om+landbouwbodem+vruchtbaarder+te+maken
© Provincie Gelderland

Op vijf plekken worden momenteel demonstratievelden ingericht voor de proef. Het gebruik van de klei levert vruchtbare grond op en de bodem is beter bestand tegen langdurige droogte, is de achterliggende gedachte.

Gedeputeerde Jan van der Meer: 'Zeker nu boeren door langere periodes van droogte hun land soms niet of minder kunnen beregenen, is dit een uitkomst. Daarnaast kan klei beter CO2 opslaan in de bodem. Dat draagt bij aan een lagere CO2-uitstoot en het is een waardevolle grondstof voor een vruchtbare landbouwbodem. Hiermee dragen we ook bij aan de klimaatdoelen.'


Vijf demovelden

Er komen vier demovelden in Gelderland en een in Brabant. Boeren, landinrichters en landbeheerders kunnen de demovelden bezoeken en de techniek toepassen op hun eigen terrein. Ze kunnen daarbij gebruikmaken van de kennis en het netwerk van provincie Gelderland, Rijkswaterstaat en gebiedspartners als de waterschappen. Doel is dat er in 2027 uiteindelijk 700 hectare landbouwgrond is verbeterd.

De eerste twee demovelden, in het Gelderse Geesteren en het Brabantse Bergeijk, zijn de afgelopen maanden al ingericht. Begin 2022 komen er demovelden in Brummen en Eibergen en nu wordt de laatste hand gelegd aan een demoveld in gemeente Bronckhorst, op het terrein van Landbouwbedrijf Slöetjes.


Eerste klap een daalder waard

Dit akkerbouwbedrijf verbouwt onder andere poot- en consumptieaardappelen, snijmais, conservenerwten, uien en granen. Eigenaar Bert Slöetjes: 'Met een vruchtbare bodem is de eerste klap een daalder waard. Daarmee heb ik, bij wijze van spreken, de helft van de opbrengst al binnen. We proberen de grond nu vruchtbaar te houden door organische mest toe te voegen of van gewas te wisselen. Vooral dat laatste kost tijd. Met de 'klei in zand'-methode verwacht ik snellere stappen te kunnen maken. Ik zie het als een mooie aanvulling op wat ik al doe.'

Voor Slöetjes is het ook belangrijk dat de bodem door de toevoeging van klei beter vocht kan vasthouden. 'Vocht is een van de belangrijkste elementen bij de groei. De plant is beter weerbaar. Zo hopen we de groeiperiode te verlengen en de opbrengst te verhogen.'

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Woensdag
  23° / 14°
  20 %
 • Donderdag
  25° / 12°
  20 %
 • Vrijdag
  28° / 14°
  5 %
Meer weer