Jos Verstraten: 'Ik kijk naar meerwaarde van kunstmestvervangers'

Melkveehouders Jos en Lukas Verstraten uit het Noord-Brabantse Westerbeek wilden als deelnemers aan het demonstratieproject 'Grondig boeren met mais' meer inzicht krijgen in de werking van kunstmestvervangers in mais. 'Een goede afzet is belangrijk, anders los je nog geen problemen op', stelt Jos Verstraten.

Jos+Verstraten%3A+%27Ik+kijk+naar+meerwaarde+van+kunstmestvervangers%27
© Monique Jansen

Vindt u die afzet belangrijk?

'We moeten met elkaar opletten dat we niet met het oplossen van het ene probleem meer problemen creëren. Ik probeer met het aanleggen van deze proef op mijn bedrijf in kansen te denken. Wat is de meerwaarde voor ons bedrijf? Wat kan dit opleveren? Zeker met de dure kunstmestprijzen is dit actueel. Maar ook daarvoor was ik al benieuwd. Vandaar dat we hier twee jaar een maisdemoveld hebben gehad.'

Met het aanleggen van deze proef probeer ik in kansen te denken

Jos Verstraten, melkveehouder in Westerbeek

Wat voor kansen ziet u?

'We willen met deze meststoffen goede mais kunnen telen zonder stikstofverlies, waardoor we het imago van de maisteelt verder kunnen verbeteren. Denk aan een teelt zonder kunstmest. Om dat te onderbouwen, zijn er feiten nodig. Die wil ik met deze demonstraties op ons eigen bedrijf op tafel krijgen. Daarom is het belangrijk om zaken te meten, zodat je niet iets doet, waarbij achteraf blijkt dat je het milieu belast. Dat is geen oplossing voor de lange termijn.'


Bent u tevreden?

'Op zich wel. Een demo leg je aan met een bepaalde verwachting in de hoop dat die uitkomt. Zo hadden we niet verwacht dat het volvelds uitrijden van een mengsel van mest en mineralenconcentraat het best zou werken. Beter dan mineralenconcentraat en kunstmest in de rij. Door dit object te herhalen, weet ik of het dit jaar weer hetzelfde resultaat oplevert. De andere objecten waren overigens zeker niet slecht wat betreft opbrengst en reststikstof. Dat biedt perspectief.'Hoe zaait u de andere mais?

'Alle overige percelen krijgen volvelds drijfmest gemengd met mineralenconcentraat. Dit is goed bevallen en wat betreft kostprijs ook het meest interessant. De mais wordt gezaaid op vrij fosfaatrijke grond, dus je hebt minder dierlijke mest nodig. Met de kunstmestvervanger creëren we stikstofruimte voor dierlijke mest, die we op andere percelen kunnen inzetten. Zo hebben we daar minder dure kunstmest nodig.'

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  10° / 7°
  70 %
 • Dinsdag
  11° / 4°
  50 %
 • Woensdag
  10° / 4°
  50 %
Meer weer