Huitema verwacht 'rond zomer toestemming kunstmestvervanger'

'Rond deze zomer verwacht ik dat mineralenconcentraten worden toegestaan als kunstmestvervanger', geeft Europarlementariër Jan Huitema aan.

Huitema+verwacht+%27rond+zomer+toestemming+kunstmestvervanger%27
© Koos van der Spek

Huitema deed die voorspelling vorige week op de Dairy Campus in Leeuwarden tijdens een bijeenkomst over de kansen en mogelijkheden voor precisiebemesting en circulaire meststoffen. De Friese Europarlementariër is al jaren voorvechter om mineralenconcentraten niet langer als dierlijke mest aan te merken om ze zo als kunstmestvervanger te kunnen benutten.

'Vorig jaar was er al een doorbraak, maar de Europese Commissie wilde nog meer wetenschappelijk bewijs dat de milieu-impact niet toeneemt. Er zijn verschillende pilots opgezet en uit de eerste resultaten komt duidelijk naar voren dat dit goed komt. Ik verwacht rond deze zomer groen licht.'

Direct opneembaar

Mineralenconcentraten kunnen worden goed gekeurd als ze minimaal 90 procent minerale stikstof bevatten wat direct opneembaar is. Daarnaast zijn er grenzen gesteld aan de maximale hoeveelheid zware metalen als koper, zink en kwik in de meststoffen. Volgens Huitema voldoen veel van de Nederlandse innovaties in mineralenconcentraten aan deze voorwaarden.

'Landbouwminister Carola Schouten zal hier vast en zeker blij mee zijn. Ik heb goede hoop dat eind dit jaar of begin 2021 de toepassing ook in Nederland wettelijk geregeld wordt om de concentraten ook daadwerkelijk in de praktijk te gebruiken.'

Geen kunstmestverbod

Dat deze doorbraak nu snel realiteit lijkt te worden, maakt niet dat Huitema pleit voor een verbod of belasting op kunstmest. Juist niet. 'Ik hoor dat soort geluiden onder meer uit de Nederlandse politiek. Daarmee demotiveer je de markt. Die moet de kans krijgen het zelf in te vullen. Ik geloof dat dat ook gaat gebeuren.'

Akkerbouwers in de zaal lieten weten dat mineralenconcentraten vaak nog lang niet kunnen concurreren met kunstmest. Niet louter om de prijs, maar ook door de toedieningsmethode. Volgens Huitema is ook dat iets wat de markt op kan en zal pakken. Als mineralenconcentraten straks echt als kunstmestvervangers zijn toegestaan, verwacht hij dat er snel veel meer aanbod en diversiteit in die markt komt.

Minas 2.0

Nu deze doorbraak gestalte krijgt, vindt Huitema het voor Nederland tijd om een blanco papier te nemen en het mestbeleid opnieuw uit te tekenen. 'Zet een aantal knappe koppen bij elkaar en reken opnieuw uit, met hulp van de toepassing van mineralenconcentraten, hoe Nederland haar mest verantwoord kan plaatsen. Heb je een goed verhaal dan staat Brussel daar echt wel voor open.'

Huitema denkt daarbij naar eigen zeggen aan een soort Minas 2.0. Een instrument waarbij in- en afvoer aan mineralenstromen bedrijfsspecifiek in beeld worden gebracht en controleerbaar zijn. 'Heb je een sterk verhaal, dan hoef je niet elke paar jaar opnieuw te leuren om derogatie. Dat wordt steeds lastiger en kost veel tijd en energie.'

Kansen kosten tijd

Huitema ziet kansen, maar waarschuwt dat zoiets ook tijd kost. En dat er meer hobbels zijn. 'In Nederland kunnen wij aantoonbaar zo'n systeem controleerbaar en werkbaar maken. In landen als Bulgarije en Roemenië zijn ze zo ver nog lang niet en kunnen ze sceptisch zijn. En de mestfraude; die moeten we sowieso aantoonbaar tackelen. Brussel heeft er echt een hekel aan als ze niet weet waar de mest blijft. Voor de nieuwe derogatie is de mestfraude nu al het heetste hangijzer.'

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Woensdag
  10° / 2°
  5 %
 • Donderdag
  10° / 5°
  30 %
 • Vrijdag
  11° / 6°
  30 %
Meer weer