Verlenging pilots voor vervangers van kunstmest

Demissionair landbouwminister Carola Schouten heeft de pilots 'Mineralenconcentraat' en 'Kunstmestvrije Achterhoek' met een jaar verlengd. Dat schrijft ze in een brief aan de Tweede Kamer.

Verlenging+pilots+voor+vervangers+van+kunstmest
© Johan Wissink

In beide pilots wordt ervaring opgedaan met het maken van hoogwaardige mestverwerkingsproducten, als vervanging van kunstmest. Door het aanwenden van deze producten niet mee te tellen voor de gebruiksnorm dierlijke mest van 170 kilo stikstof per hectare krijgen dit soort producten volgens de minister waarde en kan beter gebruik worden gemaakt van lokaal beschikbare grondstoffen.

De pilots worden niet vergroot of uitgebreid. De partijen die nu betrokken zijn bij de pilots, krijgen een nieuwe beschikking. Dit voornemen is opgenomen in het zevende actieprogramma Nitraatrichtlijn.


Dierlijke mest

Schouten wijst erop dat in de eerste jaren van de pilots vooral is gefocust op onderzoek. Er is onderzoek gedaan naar de landbouwkundige en milieukundige effecten met betrekking tot de productie, de afzet en het gebruiken van mineralenconcentraten en andere stikstofmeststoffen uit dierlijke mest. De conclusie is dat het mogelijk is om dergelijke meststoffen te maken en dat deze meststoffen, mits zij van goede kwaliteit zijn, niet leiden tot extra risico's voor uitspoeling van nitraat naar het grondwater.


De minister heeft de positieve uitkomsten gedeeld met de Europese Commissie. Die heeft zelf ook onderzoek laten uitvoeren en een advies gekregen van het Joint Research Centre (JRC). Het JRC adviseert om stikstofmeststoffen die zijn gemaakt uit dierlijke mest (Renure), onder voorwaarden toe te staan boven de gebruiksnorm van dierlijke mest. De Europese Commissie heeft dit advies in september 2020 ontvangen, maar tot nu toe nog niet duidelijk gemaakt of en hoe dit advies wordt overgenomen. Om deze reden verlengt de minister beide pilots.


Goede resultaten

Schouten schrijft verder dat uit analyse van Wageningen University & Research blijkt dat alle deelnemers van de pilot 'Mineralenconcentraat' voldoen aan de kwaliteitsvoorwaarden. 'Ook in de Achterhoek worden goede resultaten bereikt', schrijft ze.

In 2022 wordt in de pilots onderzoek gedaan naar een kwaliteitsborgingsysteem om te garanderen dat aan de voorwaarden voor Renure-producten wordt voldaan. Hieruit moet blijken dat de landbouwkundige kwaliteit van de meststoffen is geborgd en milieukundige risico's worden beperkt. Uiteindelijk zal de Meststoffenwet moeten worden gewijzigd om het gebruik van kunstmestvervangers uit dierlijke mest voor alle boeren toe te staan.

Nederland zal bij de Europese Commissie het verzoek indienen om Renure-producten als kunstmest op de markt te mogen brengen.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zaterdag
  9° / 7°
  95 %
 • Zondag
  10° / 7°
  85 %
 • Maandag
  10° / 9°
  90 %
Meer weer