Vlamingen+willen+pilot+kunstmestvervangers
Nieuws
© Nieuwe Oogst

Vlamingen willen pilot kunstmestvervangers

Het Vlaams Coördinatiecentrum voor Mestverwerking (VCM) wil onderzoeken of er kunstmestvervangers op basis van dierlijke mest kunnen worden toegestaan.

Deze meststoffen zouden binnen de wettelijke bepalingen voor bemesting moeten vallen, maar buiten de gebruiksruimte voor dierlijke mest. Voorbeelden zijn de Nederlandse pilotprojecten 'Mineralenconcentraten' en 'Kunstmestvrije Achterhoek'.

Bij deze Nederlandse projecten worden mineralenconcentraten van een beperkt aantal bedrijven onder voorwaarden toegepast boven de 170 kilo dierlijke stikstof per hectare per jaar. Dit is de norm voor niet-derogatiebedrijven.

Goedkeuring

Het VCM verzamelt initiatieven uit de praktijk die bezig zijn om uit dierlijke mest een meststof produceren met kunstmesteigenschappen. Vervolgens wordt gekeken welke initiatieven mogelijk in aanmerking komen voor een pilot. De Vlaamse overheid moet hiervoor goedkeuring verlenen.

Weer

 • Vrijdag
  4° / 2°
  50 %
 • Zaterdag
  7° / 2°
  40 %
 • Zondag
  10° / 4°
  70 %
Meer weer