Eerste levering groen gas uit mestvergister Twence

Het eerste groene gas afkomstig uit de mestvergister van afvalverwerkingsbedrijf Twence in het Overijsselse Zenderen is op het aardgasnet van Cogas ingevoerd. Jaarlijks zal 5 miljoen kuub groen gas worden geleverd, waarmee drieduizend huishoudens worden verwarmd.

Eerste+levering+groen+gas+uit+mestvergister+Twence
© Twence

In eerste instantie wordt een beperkt volume groen gas geproduceerd. De komende maanden wordt de productie verder opgevoerd.

Varkensmest, afkomstig van varkenshouders uit de regio, wordt allereerst opgeslagen in ontvangstsilo's. Daarna vindt in vergistingssilo's de vergisting plaats en ontstaat biogas. Dit biogas wordt in een reinigingsproces omgezet naar groen gas. Een uitgebreide kwaliteitscontrole garandeert dat het groen gas aan aardgaskwaliteit voldoet. Het goedgekeurde groen gas wordt vervolgens ingevoerd op het regionale aardgasnet.


Naast de start van de productie van groen gas loopt de realisatie van de mestverwaardingsinstallatie volgens planning, laat het Overijsselse afvalverwerkingsbedrijf weten. De komende maanden worden de verschillende installatieonderdelen stapsgewijs in gebruik genomen. Naar verwachting wordt de installatie in de zomer volledig in gebruik genomen.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Vrijdag
  9° / 4°
  70 %
 • Zaterdag
  8° / 2°
  60 %
 • Zondag
  8° / 2°
  60 %
Meer weer