Twence voorziet glastuinbouw van vloeibare CO2

Afvalverwerker Twence levert vanaf eind 2023 vloeibare CO2 aan de glastuinbouw. Het bedrijf bouwt in het Overijsselse Hengelo een nieuwe CO2-afvanginstallatie die CO2 opvangt die wordt opgewekt bij het opwekken van energie uit restafval.

Twence+voorziet+glastuinbouw+van+vloeibare+CO2
© Twence

Het ministerie van Economische Zaken en Klimaat verstrekt een subsidie van 14,3 miljoen euro voor de CO2-afvanginstallatie, omdat die bijdraagt aan de nationale doelstelling om de CO2-uitstoot snel te verminderen en omdat de installatie volgens het ministerie een voorbeeld is voor de rest van het land.

Twence start in het eerste kwartaal van 2022 met de bouw van de installatie, waarmee jaarlijks 100.000 ton CO2 wordt afgevangen en hergebruikt. De CO2 kan bijvoorbeeld worden omgezet naar natriumbicarbonaat (bakpoeder) om rookgassen te reinigen of naar vloeibare CO2 voor het beter laten groeien van planten in kassen. In 2015 bouwde Twence al een kleinschalige CO2-afvanginstallatie, die in 2020 is uitgebreid met een installatie die CO2 vloeibaar maakt voor toepassing voor plantengroei in de glastuinbouw.

'De installatie waarin Twence investeert, is innovatief en grootschalig. Dit zorgt de komende jaren voor een forse verlaging van de CO2-uitstoot. Twence geeft hiermee een goed voorbeeld aan andere grote bedrijven in de industrie', vindt demissionair staatssecretaris Yesilgöz-Zegerius van Economische Zaken en Klimaat.


'Mooi alternatief'

'CO2 is noodzakelijk voor de groei van gewassen. Dat komt nu nog voornamelijk uit aardgas. Willen we van het aardgas af, dan is vloeibare CO2 van Twence een mooi alternatief. 1 ton extern geleverde CO2 leidt er effectief toe dat er 0,95 ton CO2 minder wordt uitgestoten door WKK's en gasketels. Twence kan dus een belangrijke bijdrage leveren aan de verduurzaming van de glastuinbouw', zegt Dennis Medema, themaspecialist Energie bij Glastuinbouw Nederland.

Twence is in de regio een van de grootste uitstoters van CO2 en heeft naar eigen zeggen een belangrijke rol in de reductie. Jaarlijks stoot de afvalverwerker ongeveer 250.000 ton CO2 uit van fossiele oorsprong. Door deze CO2 via een nieuw te bouwen grootschalige installatie af te vangen en te hergebruiken, draagt Twence in belangrijke mate bij aan het terugbrengen van de CO2-uitstoot en daarmee ook aan de klimaatdoelstellingen.


Volgende stap

'We hebben door onze kleinschalige CO2-afvanginstallatie, door intensieve samenwerking met kennisinstituten als TNO en universiteiten en door deelname in nationale en internationale onderzoeksprojecten als 'Horizon 2020', 'ACT-CCS' en 'Mooi' veel ervaring opgedaan. Nu zijn we toe aan de volgende stap: de bouw van de grootschalige installatie die 100.000 ton CO2 per jaar kan afvangen', zegt algemeen directeur Marc Kapteijn van Twence.

'Dit geeft ons ook de mogelijkheid om vloeibare CO2 op termijn niet alleen aan de glastuinbouw te leveren, maar tevens toe te passen in andere sectoren, zoals de levensmiddelenindustrie, voor mineralisatie van bouwmaterialen, binnen de chemie of als biobrandstof. Met de installatie draagt Twence bij aan een CO2-neutrale omgeving.'

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Vrijdag
  19° / 11°
  50 %
 • Zaterdag
  20° / 13°
  50 %
 • Zondag
  17° / 13°
  10 %
Meer weer