Proef met Twence-compost op Twentse boerenakkers

Tot compost verwerkt gft-afval wordt de komende maanden uitgereden over Twentse boerenakkers. Mineral Valley Twente, afvalverwerker Twence en boeren rond Manderveen beoordelen zo het effect van compost op bijvoorbeeld het organisch stofgehalte en het watervasthoudend vermogen van de bodem.

Proef+met+Twence%2Dcompost+op+Twentse+boerenakkers
© Twan Wiermans

Het groente- fruit- en tuinafval (gft) uit Twente wordt bij Twence verwerkt tot keurcompost. 'In totaal is in Twente jaarlijks meer dan 50.000 ton compost beschikbaar voor de landbouw die voldoet aan de kwaliteitseisen van keurcompost', aldus Wim de Jong, adviseur bij Twence.

'Deze compost is gemaakt van keukenafval, zoals groente- fruit- en tuinafval. Het afval wordt bij de Twentse huishoudens opgehaald en verwerkt tot compost. Dat is mooi, want de compost kunnen we vervolgens weer gebruiken op het Twentse land waar voedsel wordt verbouwd voor onder andere de Twentse inwoners. We proberen hiermee dus de kringloop verder te sluiten.'

De proeftuin keurcompost is samen met zo'n vijftien boeren rondom Manderveen in het najaar gestart. De boeren ontvangen jaarlijks keurcompost. Samen met DLV Advies wordt gekeken naar het effect van de compost op de bodemgezondheid, het watervasthoudend vermogen van de bodem en de gewasopbrengst.


Watervasthoudend vermogen

'Deze regio is onder andere gekozen omdat het een waterwingebied is. We willen meten wat de compost doet met het watervasthoudend vermogen van de bodem en wat het effect is op de kwaliteit van het grondwater', geeft De Jong aan. 'Op het moment dat je mest uitrijdt, is de kans op uitspoeling van nitraten groter. Wanneer we dit deels kunnen vervangen met compost, heb je daar mogelijk minder last van doordat het organisch stofgehalte in de bodem toeneemt.'

Proeftuin Keurcompost duurt drie jaar. Ieder jaar worden de bodem en de gewasopbrengst gemeten om vergelijking met andere onderzoeken mogelijk te maken. Zo'n lange tijd is volgens de initiatiefnemers nodig om andere factoren, zoals het weer, goeddeels uit te kunnen sluiten. Daardoor zijn er betere conclusies te trekken. Daarnaast worden binnenkort bij de proeftuin ook Twentse boeren rondom Twickel betrokken om compost op hun land toe te passen.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Donderdag
  11° / 1°
  20 %
 • Vrijdag
  11° / 6°
  70 %
 • Zaterdag
  10° / 5°
  30 %
Meer weer