Glastuinbouw Nederland: vloeibare CO2 komt op juiste moment

De pilot met vloeibare kooldioxide uit de vuilverbranding van Twence voor de glastuinbouw komt voor Glastuinbouw Nederland op het juiste moment. Voorzitter Sjaak van der Tak zegt dat er veel meer nodig is en dat de politiek daarvoor ruimte moet geven.

Glastuinbouw+Nederland%3A+vloeibare+CO2+komt+op+juiste+moment
© Twence

Voor Twence is de inzet van vloeibare CO2 deel van de verschillende bestemmingen die het Hengelose bedrijf voor hun reststromen zoekt. Ze kunnen door hergebruik van CO2 de doelstelling waarmaken om van afvalverwerker op te schuiven naar leverancier van grondstoffen en energie, zegt Ilse Jansink van Twence.

Sjaak van der Tak noemt het gebruik van vloeibare CO2 van Twence helemaal in lijn met het traject waaraan Glastuinbouw Nederland werkt. 'Uiteindelijk hebben we 200 kiloton nodig voor de glastuinbouw. Waarom zouden we dat in de Noordzee verstoppen, als we het in kunnen zetten voor een klimaatneutrale glastuinbouw? De pilot met Twence is een belangrijke stap.'


Hergebruik stimuleren

Carola Schouten en Eric Wiebes geven in een brief aan de Tweede Kamer aan dat ze het hergebruik van CO2 willen stimuleren en waar de wetgeving knelt, ruimte willen maken voor deze grondstof uit de industrie. Van der Tak vult aan dat de doelstelling in de tuinbouw is om uiteindelijk volledig de CO2 te betrekken uit groene bronnen.


Twence zal de kleine installatie van nu, die 3.600 ton CO2 oplevert, op gaan schakelen naar 100.000 ton. Jansink zegt dat dit technisch heel goed kan. De CO2 van Twence is bruikbaar in de eigen rookgasreiniging, voor bouw, chemie, brandstoffen en koelhuizen. Ze noemt als voorbeeld de nieuwe samenwerking met bierbrouwer Grolsch in dit rijtje. Restwarmte uit de processen komt als energie in het warmtenet rond de Twentse afvalenergiecentrale.


Vervoer CO2

De CO2 kan per vrachtauto naar de tuinders komen of per boot, zegt Van der Tak. 'Een landingsplaats met een leidingaansluiting is genoeg voor het afleveren.' De voorzitter denkt aan levering rondom Twente, voor de glastuinbouw in Luttelgeest en Drenthe. Hij hoopt ook op meer initiatieven, zodat rond Venlo CO2 uit Zuid-Limburg komt en in het westen uit het Rijnmondgebied. Er is nationaal genoeg CO2 beschikbaar voor de tuinders.

Met CO2 uit reststromen kan de tuinbouw de eigen warmtekrachtkoppelinginstallaties minder uren laten draaien, wat aardgas spaart. De sectoren moeten samen de match maken. In de winter is de productie van CO2 het grootst en in de zomer de behoefte van de tuinbouw. Daarom is opslag, logistiek en de mogelijkheid voor verdiscontering van de CO2 van belang.

Bekijk meer over:

Lees ook

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  25° / 11°
  10 %
 • Dinsdag
  27° / 13°
  10 %
 • Woensdag
  28° / 15°
  10 %
Meer weer