Mestverwaardingsinstallatie van Twence bijna klaar

De mestverwaardingsinstallatie van afvalverwerker Twence in Zenderen is bijna klaar. De installatie kan straks 250.000 kuub varkensmest per jaar verwerken. Tussen de 150 en tweehonderd varkensboeren in Twente, Salland en de Achterhoek gaan mest leveren.

Mestverwaardingsinstallatie+van+Twence+bijna+klaar
© Tys Hallema

De installatie is als het goed is in het voorjaar klaar. In maart wordt het eerste materiaal naar binnen gereden, eind 2022 gaat Twence naar 100 procent capaciteit. Momenteel is ruim 80 procent van de vergunde mestcapaciteit gecontracteerd, zegt accountmanager Arno Brandwagt van Twence.

'We zitten nog niet vol en dat komt deels door marktontwikkelingen, deels doordat het beleid vanuit Den Haag nog niet helemaal duidelijk is. Bovendien hebben we door corona anders te werk moeten gaan bij het afsluiten van contracten. Keukentafelgesprekken en bijeenkomsten met boeren waren lastig, dus hebben we ons verhaal bijvoorbeeld door middel van video's verteld.'


Groen gas

De mestvergister dient straks diverse doelen. Zo wordt er door middel van monovergisters 5 miljoen kuub groen gas geproduceerd, goed voor drieduizend huishoudens. Brandwagt: 'Dat is een opbrengst die te vergelijken is met drie windmolens van 149 meter hoog of 84.000 zonnepanelen op 20 hectare grond.'


Daarnaast wordt de mest dusdanig ontleed, dat er jaarlijks 15.000 ton kaliummeststof ontstaat die als kunstmestvervanger gebruikt kan worden. Ook levert de varkensmest 25.000 ton bodemverbeteraar op in de vorm van een fosfaatmeststof. Wat overblijft is 200.000 kuub schoon water. Dat wordt weer actief gemaakt en als oppervlaktewater geloosd.


Komst had hoop voeten in de aarde

Dagelijks worden straks 30 tot 35 vrachtladingen mest gebracht. Twence heeft tien intermediairs die de mest bij boeren gaan ophalen. De komst van de installatie had een hoop voeten in aarde. De afgelopen jaren moesten diverse juridische hobbels worden overwonnen voordat de bouw kon beginnen. In oktober vorig jaar gaf de Raad van State eindelijk groen licht, waarna in februari van dit jaar werd gestart met de bouw.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Dinsdag
  10° / 5°
  40 %
 • Woensdag
  11° / 3°
  20 %
 • Donderdag
  12° / 0°
  0 %
Meer weer