Bouw mestverwaardingsinstallatie Twence start

De voorbereidingen voor de bouw van de mestverwaardingsinstallatie van afvalverwerker Twence in het Twentse Zenderen zijn begonnen. Deze maand gaat de schop definitief de grond in. Er zijn voldoende mestcontracten gesloten om met de bouw te kunnen beginnen.

Bouw+mestverwaardingsinstallatie+Twence+start
© Twence

'Ons geduld is de afgelopen jaren behoorlijk op de proef gesteld', zegt algemeen directeur Marc Kapteijn van Twence. 'Na de positieve uitspraak van de Raad van State in oktober waren al onze pijlen gericht op het afsluiten van mestcontracten. Wij zijn verheugd dat we door een intensieve samenwerking met intermediairs, varkenshouders en belangenorganisaties in een paar maanden tijd voldoende mestcontracten konden afsluiten om ook daadwerkelijk met de bouw te kunnen starten.'


Twence heeft nu voor om en nabij de 80 procent van de verwerkingscapiteit van 250.000 ton de contracten binnen en er komen nog steeds nieuwe contracten bij. De verwachting is dat tegen de tijd dat de installatie in mei 2022 operationeel is, de volledige capaciteit kan worden benut.


Kringlooplandbouw

De mestverwaardingsinstallatie van Twence gaat groen gas voor drieduizend huishoudens produceren en wint schaarse grondstoffen terug. 'Dit is hét schoolvoorbeeld van kringlooplandbouw, een unieke kans voor de regio en de agrariërs', zegt Arjan Bonthuis, varkenshouder en voorzitter van LTO Noord-afdeling Zuid Twente. 'Het is een belangrijke stap in de verdere verduurzaming van de regio.'

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Donderdag
  24° / 9°
  10 %
 • Vrijdag
  28° / 9°
  10 %
 • Zaterdag
  29° / 14°
  10 %
Meer weer