'Zonnepanelen beschermen tegen Poetin'

Sinds 2013 ben ik zelfvoorzienend voor stroom door zonnepanelen op het dak van de stal. Die werken probleemloos en tot volle tevredenheid. Maar wat me vanaf dag 1 heeft tegengestaan, is dat de panelen zichzelf uitschakelen als er geen stroom op het net staat. Bij een stroomstoring ben je dus nog steeds afhankelijk van een aggregaat, al is het een stralende dag.

%27Zonnepanelen+beschermen+tegen+Poetin%27
© Mike Schellart

Om onafhankelijk te worden van het net, is het nodig om stroom op te kunnen slaan in een batterij. Zo'n batterij kost veel geld. Zelfs zoveel dat de leverancier van mijn zonnepanelen niet de moeite heeft genomen terug te bellen, nadat ik er laatst naar had geïnformeerd.

Het is financieel ook helemaal niet aantrekkelijk om een batterij te kopen. Als ik meer stroom gebruik dan ik opwek, haal ik dat van het net af. Als ik meer stroom opwek, dan zet ik dat op het net en aan het einde van het jaar wordt het totaal keurig gesaldeerd.

Toch speel ik met de gedachte om een batterij aan te schaffen, als verzekering. Ik heb verzekeringen afgesloten voor risico's die ik niet kan dragen. Daarvoor betaal ik veel premie. Langdurig zonder stroom zitten is een risico dat ik niet kan dragen en daar heb ik me nu niet voor ingedekt.

Langdurig zonder stroom zitten is een risico dat ik niet kan dragen

Timo Burgers, melkveehouder in Spankeren

De inval van de Russen in Oekraïne heeft de wereld veranderd. Er hoeft maar één raket op de verkeerde plek te komen om artikel 5 van de Navo in werking te zetten en dan zijn ook wij in oorlog met Rusland. In dat geval is onze stroomvoorziening een doelwit.

Stel dat ik in zo'n geval door kan draaien op eigen zonnestroom, dan staat de volgende dag het hele dorp bij mij om niet alleen melk, maar ook water te halen. Als die situatie een maand blijft bestaan, dan is iedereen verbijsterd dat mijn koeien nog steeds worden gemolken en de melk nog steeds wordt gekoeld, terwijl al na twee dagen zonder stroom het met mijn koeien nooit meer goed komt. De kans is klein, maar de gevolgen zijn onvoorstelbaar groot.

Wat zou helpen, is een subsidie zoals ook geldt voor warmtepompen of isolatie. Die vind ik verdedigbaar. Opslag van stroom dient ook het algemeen belang. Bij de energietransitie is de capaciteit van het stroomnet nu al de beperkende factor. Opslag vlakt pieken in stroomaanbod af en zorgt dus voor meer capaciteit.

Zo'n subsidie is er niet. Maar als er echt een serieuze oorlogsdreiging komt en mensen gaan zich daarop voorbereiden, dan zal er geen batterij meer te koop zijn omdat iedereen er een wil hebben. Daardoor is een batterij op dit moment dus of de domste of de slimste aankoop van mijn leven. Achteraf weten we het.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Dinsdag
  10° / 3°
  40 %
 • Woensdag
  11° / 3°
  20 %
 • Donderdag
  12° / 0°
  0 %
Meer weer