Minister wil niet ingrijpen rond margeverdeling melk

Landbouwminister Henk Staghouwer ziet geen reden om in te grijpen om de marges op zuivelproducten beter te verdelen. Volgens hem volgt de melkprijs voor boeren de stijgende lijn van de zuivelnoteringen. Dat die stijgingen niet parallel lopen, heeft in zijn ogen meerdere oorzaken.

Minister+wil+niet+ingrijpen+rond+margeverdeling+melk
© Unsplash/Sorin Gheorghita

Dat meldt Staghouwer in schriftelijke antwoorden op vragen van het Tweede Kamerlid Derk Boswijk (CDA). Die laatste stelt vast dat de noteringen voor mageremelkpoeder en boter in de afgelopen maanden met 66 procent zijn gestegen. De melkprijs af boerderij steeg 11 procent.

Volgens de minister zijn de melkprijs en de zuivelnoteringen in hun aard niet vergelijkbaar en hebben ze geen directe een-op-eenrelatie met elkaar. De zuivelnoteringen worden vastgesteld door de Commissie Officiële Nederlandse Zuivelnoteringen van de overheid en hebben betrekking op de actuele prijsontwikkeling in de handel van verwerkte zuivelproducten als boter en melkpoeders.


De melkprijs die melkveehouders ontvangen, wordt vastgesteld door private ondernemingen. De melkprijs kan per onderneming verschillen. Wel volgt de melkprijs meestal vertraagd de trendmatige marktontwikkelingen van de handel in verwerkte zuivelproducten, stelt Staghouwer. Hij ziet ook de melkprijs omhooggaan.


Energiekosten

Dat de stijging niet met gelijke stappen omhooggaat, kan volgens de minister meerdere oorzaken hebben. Zo vraagt de verwerking van rauwe melk tot zuivelproducten veel energie. Met de huidige hoge energiekosten zullen ook de productiekosten stijgen.

Wel vindt Staghouwer het belangrijk dat er geen structurele problemen zijn met de prijsvorming en dat oneerlijke handelspraktijken in de keten worden tegengaan. Hiervoor heeft het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit in de afgelopen jaren de Agro-Nutri Monitor ontwikkeld bij de Autoriteit Consument & Markt (ACM) en zijn oneerlijke handelspraktijken wettelijk verboden. Ook kunnen leveranciers sinds 1 januari 2022 terecht bij de geschillencommissie, als zij te maken hebben met oneerlijke handelspraktijken.

Verder wil de minister met ketenpartijen afspraken maken, waarop die bijdragen aan een de positie, en daarmee het inkomen, van duurzame en verduurzamende boeren. Zo kunnen afspraken worden gemaakt over marges, risicoverdeling en langetermijncontracten.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Dinsdag
  9° / 4°
  90 %
 • Woensdag
  8° / 6°
  85 %
 • Donderdag
  5° / 2°
  5 %
Meer weer