Markt biomelk goed in balans

De Nederlandse markt voor biologische zuivel is goed in balans. Dit in tegenstelling tot andere Europese markten. Zo waarschuwt de Vlaamse Boerenbond dat biologische melkveehouders in België hun meerprijs in rook zien opgaan.

Markt+biomelk+goed+in+balans
© Persbureau Noordoost

Vorig jaar lag de melkprijs voor biologische melk daar nog 13,7 cent per kilo hoger dan gangbaar. Begin dit jaar daalde dit verschil in België naar ruim 3 cent. Bij sommige zuivelverwerkers in België heeft de gangbare melkprijs de biologische melkprijs al ingehaald.

Zowel de biologische ketenorganisatie Bionext als zuivelcoöperatie EKO-Holland laten weten dat de situatie in Nederland anders is. 'De markt is hier beter in balans dan in omringende landen', zegt voorzitter René Cruijsen van EKO-Holland. 'België heeft als nadeel dat ze relatief afhankelijk zijn van houdbare producten. Verse zuivel wordt daar veel minder verkocht.'


Prijsverschil

In Nederlandse supermarkten is het prijsverschil tussen biologische en gangbare zuivelproducten in de loop van de tijd wel afgenomen. Bij Albert Heijn is bijvoorbeeld een pak halfvolle gangbare melk van 1 liter even duur als biologisch: beide 1,19 euro.

België is relatief meer afhankelijk van houdbare biologische producten

René Cruijsen, voorzitter EKO-Holland

Cruijsen vindt dat niet zorgelijk zolang supermarkten ervoor kiezen de meerkosten die komen kijken voor biologische melkproductie voor hun rekening te nemen door zelf marge in te leveren. 'Het kan het voor een groter publiek aantrekkelijk maken om biologische zuivel te kopen.'

In Nederland zijn de voorschotprijzen voor gangbare melk wel iets harder gestegen dan biologisch. Bij Arla was het prijsverschil tussen biologisch en gangbaar vorig jaar nog 14 cent, nu is dat 12 cent. Bij FrieslandCampina is het meer scheef gegroeid. Vorig jaar was het verschil tussen gangbaar en biologisch 13 cent, nu is dat nog 8 cent. Melkveehouders van EKO-Holland krijgen nu 5,5 cent meer voor een kilo melk dan vorig jaar.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zaterdag
  8° / 3°
  60 %
 • Zondag
  9° / 3°
  60 %
 • Maandag
  9° / 4°
  40 %
Meer weer