EMB: 'Dramatische ineenstorting marges melkveehouderij'

De marges voor melkveehouders in de Europese Unie (EU) zijn in de afgelopen dertig jaar aanzienlijk gedaald. Dat blijkt volgens koepelorganisatie European Milk Board uit een nieuwe studie van het Duitse Büro für Agrarsoziologie und Landwirtschaft (BAL). De organisatie heeft het over een 'dramatische ineenstorting'.

EMB%3A+%27Dramatische+ineenstorting+marges+melkveehouderij%27
© Twan Wiermans

BAL berekende het verloop van vier type marges voor de EU, voor de periode 1989-2019 en 2004-2019. Het gaat om de bruto- en nettomarge en de zogenoemde economische marges I en II. De brutomarge voor melkproducenten bedroeg in 1989 volgens de berekeningen van BAL 21,98 eurocent per kilo melk, tegen 15,15 eurocent per kilo melk in 2019. De brutomarge is de totale melkopbrengst plus gekoppelde melksubsidies, min inputkosten en algemene bedrijfskosten.

De nettomarge bedroeg in 1989 12,36 eurocent per kilo melk, tegen 4,17 eurocent per kilo melk in 2019. Onder nettomarge wordt hetzelfde verstaan als brutomarge, maar ook na aftrek van afschrijving, lonen, huur, rente en belastingen (exclusief inkomen voor melkproducenten/familieleden die meehelpen op het bedrijf).


Economische nettomarge

De economische nettomarge I bedroeg in 1989 3,79 eurocent per kilo melk. Sinds 1995 werden negatieve cijfers behaald van -4,96 cent per kilo melk in 2019, berekent BAL. De netto economische marge I is hetzelfde als de nettomarge, maar ook na aftrek van een eenvoudig inkomenstarief voor melkproducenten/meewerkende gezinsleden.

De nettomarge II was in de hele periode 2004-2019 negatief, volgens BAL. Het tekort schommelt in deze periode tussen 5,3 en 13,5 cent per kilo melk. De netto economische marge II is hetzelfde als de nettomarge, maar ook na aftrek van een 'gekwalificeerd' inkomenstarief voor melkproducenten/meewerkende gezinsleden.


Alarmerend

Voorzitter Sieta van Keimpema van European Milk Board (EMB) vindt de resultaten alarmerend, zo laat ze in een persverklaring weten. 'De cijfers laten een dramatische ineenstorting van de marges voor melkveehouders zien. Dit weerspiegelt ook de situatie op de boerderijen. Het is duidelijk dat de afgelopen decennia de verkeerde koers is ingezet voor de zuivelsector.'

Volgens EMB is winstgevendheid in de melkveesector een 'onbekend begrip geworden'. 'Hetzelfde geldt ook voor een passende betaling voor de gewerkte uren. Evenmin is er sprake van enige vorm van respect of waardering voor het werk van de melkveehouders. Het is dan ook niet verwonderlijk dat de ene na de andere boerderij haar deuren moet sluiten. Frankrijk bijvoorbeeld heeft in tien jaar tijd een kwart van zijn melkveehouderijen verloren.'


Nieuw systeem nodig

Vicevoorzitter Kjartan Poulsen van EMB eist een andere aanpak. 'We hebben een nieuw systeem nodig. Een systeem dat is gebaseerd op kostendekkende prijzen. Deze feitelijke situatie toont het falen van het huidige landbouwsysteem aan. Een nieuw landbouwkader moet het mogelijk maken dat de prijzen alle kosten van de melkproductie dekken en ook de nieuwe kosten die ontstaan door de hogere duurzaamheidseisen.'

EMB is de koepelorganisatie van twintig belangenverenigingen voor melkveehouders in vijftien Europese landen. Vanuit Nederland zijn Dutch Dairymen Board (DDB) en de Nederlandse Melkveehouders Vakbond (NMV) aangesloten.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Woensdag
  10° / 2°
  5 %
 • Donderdag
  11° / 3°
  20 %
 • Vrijdag
  11° / 6°
  20 %
Meer weer