RFC: 'Garantie van goede prijs voor landbouwproducten is basis van investering'

De garantie van een goede prijs voor landbouwproducten zorgt voor continuïteit bij agrarisch ondernemers en kan ertoe leiden dat minder boeren zonder opvolger komen te zitten. Een pleidooi van die strekking werd donderdag gehouden door Hester Maij van Royal FrieslandCampina (RFC) tijdens een rondetafelgesprek over agrarische verdienmodellen.

RFC%3A+%27Garantie+van+goede+prijs+voor+landbouwproducten+is+basis+van+investering%27
© Twan Wiermans

Tijdens het rondetafelgesprek praatten de landbouwwoordvoerders van de Tweede Kamer met onderzoekers en keten- en sectorpartijen over manieren waarop de politiek, de keten en de landbouwsector elkaar kunnen helpen het verdienmodel voor boeren en tuinders te verbeteren.

CDA-Kamerlid Derk Boswijk vroeg aan de directeur public & quality affairs van RFC wat zij kan doen voor boeren met een opvolgingsprobleem. Volgens Maij helpt een goede melkprijs de toekomst van deze bedrijven veilig te stellen.


Investeren in toekomst

'Met een stabiele melkprijs houd je boeren vitaal en kunnen ze investeren in de toekomst', aldus Maij. 'De garantie van een goede melkprijs is de basis voor de investeringen van elke agrarische onderneming. Op dit moment is de prijs met gemiddeld 39 eurocent vrij hoog. Laten we hopen dat dat zo blijft, helemaal met de huidige kosten.'

Maijs betoog wordt onderschreven door Constantijn Ninck Blok, directeur Logistiek & Keten bij Albert Heijn. 'Een van de pijlers van onze missie is een gezond verdienmodel voor elke ketenpartner. Wij willen er over honderd jaar nog zijn, dat willen we ook voor onze boeren.'

LTO-voorzitter Sjaak van der Tak pleit voor brede samenwerking tussen retail, overheid en sector. 'We zitten nu aan tafel met alle supermarkten, want de strategieën van boeren voor verdienmodellen lopen tegen de grenzen aan. Van de overheid zien we graag steun voor vormen van ketensamenwerking, ruimte voor sectorbrede duurzaamheidsinitiatieven en langjarige beloning voor groenblauwe diensten.'

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Dinsdag
  22° / 15°
  50 %
 • Woensdag
  23° / 13°
  20 %
 • Donderdag
  25° / 14°
  20 %
Meer weer