EU: door oorlog minder import van mais en meer graanexport

De Europese Unie verwacht dat de import van mais komend seizoen daalt en de export van graan als gevolg van de oorlog in Oekraïne toeneemt. Dat zegt de Europese Commissie in haar eerste kwartaalbericht sinds het uitbreken van de strijd tussen twee van 's werelds grootste graanexporteurs.

EU%3A+door+oorlog+minder+import+van+mais+en+meer+graanexport
© Twan Wiermans

De commissie voorspelt dat de EU-export van zachte tarwe komend seizoen, dat in juli begint, 40 miljoen ton zal bedragen. Tegen de 33 miljoen ton die eerder werd geraamd. Ze noemt dat een weerspiegeling van 'wereldwijde vraag vanwege een lager aanbod uit Oekraïne'. De Russische invasie van Oekraïne in februari heeft de massale export van Oekraïense gewassen stopgezet, wat leidde tot recordprijzen voor tarwe en oliezaden in Europa.


Uitgaande van normale weersontwikkelingen in de lente en de zomer, zou de totale graanproductie in 2022/23 zo'n 297,7 miljoen ton kunnen bereiken. Dat betekent een plus van 1,5 procent op jaarbasis, met een verwachte productie van zachte tarwe van 131,3 miljoen ton. De netto-export van EU-granen zal met 11,5 miljoen ton toenemen tot 41,4 miljoen ton, bijna 40 procent meer.


Veevoer

De commissie voorspelt voor volgend seizoen ook een sterke daling van de invoer van mais in de EU tot 9 miljoen ton, van de 14 miljoen ton die nu wordt verwacht. De EU is netto-importeur van mais voor veevoer en Oekraïne is normaal gesproken een van de grootste leveranciers.


THEMA OEKRAÏNE: Rusland viel op 24 februari Oekraïne binnen. Deze oorlog heeft ook gevolgen voor de Nederlandse landbouwsector. Volg de laatste ontwikkelingen rond de oorlog in Oekraïne.

De commissie verwacht een grotere graanproductie in de EU en zegt dat een besluit om boeren braakland te laten gebruiken voor gewassen het aanbod vergroot.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Donderdag
  12° / 9°
  90 %
 • Vrijdag
  10° / 4°
  70 %
 • Zaterdag
  8° / 2°
  60 %
Meer weer