Europese Commissie: graanprijzen blijven hele jaar hoog

De Europese Commissie voorziet dat door de oorlog in Oekraïne de prijzen van granen het hele jaar hoog blijven. Over de betaalbaarheid ervan maakt zij zich zorgen.

Europese+Commissie%3A+graanprijzen+blijven+hele+jaar+hoog
© Twan Wiermans

De Oekraïnecrisis zet druk op de markt, maar heeft nauwelijks invloed op de verkrijgbaarheid van bijvoorbeeld tarwe in de Europese Unie (EU), schrijft de Europese Commissie in een deze week uitgebrachte marktbespiegeling naar aanleiding van de Russische invasie.

'De Europese Unie is in ruime mate zelfvoorzienend waardoor de aanvoer op de markten is verzekerd', stelt de Europese Commissie. Daarin brengen de miljoenen mensen die uit Oekraïne naar Europa vluchten geen verandering.


Grote areaal

Brussel voorspelt dat, bij normale weersomstandigheden, de Europese oogst van granen dit jaar ruim uitvalt. Dit is onder andere te danken aan een groter areaal.


De graanoogst is dit jaar naar verwachting 298 miljoen ton. In het afgelopen jaar verbouwden Europese boeren 292 miljoen ton.


Krimpende vraag

De Europese Commissie: 'Samen met een krimpende vraag vanuit de voerindustrie door een kleinere varkensvleesproductie en een terughoudend gebruik voor de productie van biobrandstoffen helpt dit om de invloeden van het wegvallen van de Oekraïense graanexport op te vangen.'

De Europese Commissie denkt zelfs dat de EU in staat is om meer graan te exporteren. Daarbij noemt zij een toenamepercentage van 40, waarmee de totale uitvoer in het seizoen 2022-2023 op 41,4 miljoen ton zou komen.


Energierekening

Kopzorgen heeft de Europese Commissie wel over het hoge prijsniveau van grondstoffen. 'Deze situatie roept vragen op over het vermogen van boeren en tuinders om meststoffen en voer te kopen en hun energierekening te betalen', staat in de marktbespiegeling. Om die reden heeft Brussel al een steunpakket van 500 miljoen euro in het leven geroepen.


THEMA OEKRAÏNE: Rusland viel op 24 februari Oekraïne binnen. Deze oorlog heeft ook gevolgen voor de Nederlandse landbouwsector. Volg de laatste ontwikkelingen rond de oorlog in Oekraïne.

Onderzoek van Wageningen University & Research (WUR) heeft aan het licht gebracht dat akkerbouwers worden geconfronteerd met hogere bewerkingskosten. Ze betalen meer voor de bewaring en verwerking van hun producten en prijzen voor kunstmest en gewasbeschermingsmiddelen zijn gestegen.


Glastuinbouw

De onderzoekers hebben berekend dat de glastuinbouw, bij gelijkblijvend verbruik, dit jaar zo'n 1 miljard euro meer kwijt is aan energie. Daarnaast zijn de prijzen voor sierteeltproducten sinds het uitbreken van de oorlog ingezakt.

De WUR wijst er verder op dat energie, na het uitgangsmateriaal en arbeid, de derde grote kostenpost is in de paddenstoelensector.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Woensdag
  17° / 11°
  10 %
 • Donderdag
  17° / 12°
  40 %
 • Vrijdag
  19° / 11°
  10 %
Meer weer