Eendenbedrijf in Lunteren getroffen door vogelgriep

Op een bedrijf met 8.500 eenden in Lunteren is vogelgriep vastgesteld. Het gaat waarschijnlijk om een hoogpathogene variant. Om verspreiding van het virus te voorkomen, worden de eenden geruimd door de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA).

Eendenbedrijf+in+Lunteren+getroffen+door+vogelgriep
© Fotografie Twan Wiermans

De besmetting in Lunteren is een flinke tegenvaller. Op 10 maart was er een uitbraak op een biologisch leghennenbedrijf in Lunteren en op 18 maart op een kleinschalige houderij. De beperkende maatregelen konden in dit gebied bijna vervallen.

Nu duurt het vervoersverbod in dit gebied voort. Omdat er nog een vervoersverbod geldt, is het evenwel niet nodig een dergelijk verbod in regio 10, Gelderse Vallei Zuid, in te stellen. Dit gebeurde eerder wel. Het risico op verspreiding van de vogelgriep vanuit het besmette bedrijf binnen regio 10 is klein.

287 bedrijven in 10 kilometerzone

In de 1 kilometerzone rondom het besmette bedrijf liggen drie andere pluimveebedrijven. Deze worden geblokkeerd, bemonsterd en de komende dagen intensief gemonitord op onder andere de gezondheid van de dieren. Binnen de 3 kilometerzone liggen 49 andere pluimveebedrijven, deze worden bemonsterd. Twee van de 49 bedrijven in de 3 kilometerzone die net buiten de 1 kilometerzone vallen, zullen ook intensief worden gemonitord. In de 10 kilometerzone liggen nog 235 andere pluimveebedrijven, voor deze zone geldt per direct het vervoersverbod.

Een vervoersverbod heeft betrekking op alle vogels en broed- en consumptie-eieren vanaf een locatie met vogels. Ook geldt het verbod voor mest van vogels en gebruikt strooisel, en voor andere dieren en dierlijke producten afkomstig van bedrijven met gevogelte. Daarnaast gelden aanvullende regels voor de jacht. Zo is het in dit gebied onder andere verboden te jagen op eenden of in gebieden waar dat watervogels kan verstoren.


Tekst gaat verder onder kaart:

Er gelden nog altijd landelijke maatregelen, zoals een verbod op het bezoeken van vogelverblijfplaatsen van risicovogels, tenzij dit absoluut noodzakelijk is. Voor noodzakelijke bezoekers geldt een doucheverplichting. Onder risicovogels vallen gehouden hoenderachtigen (zoals kippen), watervogels en loopvogels.

Nog steeds ophokplicht

Ook de landelijke ophok- en afschermplicht is nog onverminderd van kracht. De ophokplicht geldt voor commercieel gehouden vogels, deze worden naar binnen gebracht (behalve fazanten, sierwatervogels en loopvogels). Voor niet-commercieel gehouden risicovogels geldt een afschermplicht. Denk aan hoenderachtigen/kippen, (sier)watervogels en loopvogels, bijvoorbeeld in dierentuinen, kinderboerderijen en van eigenaren van vogels en kippen. Dit geldt ook voor commercieel gehouden fazanten, sierwatervogels en loopvogels. Op de website van de NVWA is meer informatie te vinden over hoe dit het beste kan. Ook is er een verbod ingesteld op het tentoonstellen van pluimvee, watervogels en loopvogels.

In het kader van de besmetting op de locatie in Lunteren wordt, zoals gebruikelijk, een traceringsonderzoek gedaan naar risicovolle contacten. Indien nodig worden naar aanleiding van de uitkomsten van het onderzoek aanvullende maatregelen genomen.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Donderdag
  11° / 1°
  20 %
 • Vrijdag
  11° / 6°
  70 %
 • Zaterdag
  10° / 5°
  30 %
Meer weer