Vogelgriep op ouderdierenbedrijf West-Vlaanderen

Op een bedrijf met ouderdieren in Meulebeke, in de Belgische provincie West-Vlaanderen, is een besmetting met hoogpathogene vogelgriep van het type H5N1 vastgesteld. Het bedrijf is geruimd en er is een vervoersverbod ingesteld.

Vogelgriep+op+ouderdierenbedrijf+West%2DVlaanderen
© Marcel Berendsen

De bron van de besmetting wordt onderzocht, maar indirect contact met wilde vogels kan niet uitgesloten worden. Dat ondanks dat er in België de laatste tijd steeds minder besmette wilde vogels worden gevonden. De uitbraak is dan ook een tegenvaller voor de Belgische pluimveehouders.

Het Belgische Federaal Agentschap voor de veiligheid van de voedselketen (FAVV) had al een aanvraag ingediend om weer de officiële status van vogelgriep vrij te krijgen. Die aanvraag is ingetrokken. Minister van Landbouw David Clarinval maant de pluimveehouders en hobbyhouders om de bioveiligheidsmaatregelen goed te blijven naleven. Bij een verdenking van vogelgriep moeten ze direct contact opnemen met de dierenarts.


Lunteren laatste uitbraak

De laatste uitbraak van vogelgriep in Nederland dateert van 10 maart en vond in Lunteren plaats. De jongste melding van vogelgriep bij wilde vogels op de kaart van Wageningen Bioveterinary Research staat op 7 maart. Dat wil niet zeggen dat er daarna geen besmette wilde vogels meer zijn gevonden.


Tekst gaat verder onder kaart:

De kaart van met vogelgriep besmette wilde vogels op de site van de NVWA meldt bijvoorbeeld nog een op 13 maart gevonden besmette brandgans.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Woensdag
  17° / 14°
  70 %
 • Donderdag
  17° / 11°
  70 %
 • Vrijdag
  18° / 11°
  50 %
Meer weer