Leghennen maakten redelijke indruk voorafgaand aan vogelgriep

Specialisten van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) hebben op pluimveebedrijven met leghennen geen productiedaling gevonden in de dagen voordat er hoogpathogene vogelgriep van het type H5N1 werd vastgesteld.

Leghennen+maakten+redelijke+indruk+voorafgaand+aan+vogelgriep
© Ger Loeffen

Dat schrijft Royal GD in het Veekijkernieuws Pluimvee. Het betreft bezoeken van de NVWA in het vierde kwartaal van 2021 en het eerste kwartaal van 2022. Dit deden de specialistenteams vanwege verdenking op aviaire influenza (AI). Ze maakten een overzicht van de voorgeschiedenis van de koppels op de pluimveebedrijven die ze bezochten.

Bij leggende hennen was er geen sprake van een productiedaling in de voorafgaande dagen. Er was slechts beperkt sprake van een voer- en wateropnamedaling. Aanleiding voor de meldingen was voornamelijk een verhoogde uitval in een specifiek deel van de stal.

Bij de sectiebevindingen werden geen specifieke afwijkingen gevonden en betrof het een divers beeld. Vaak was het sectiebeeld 'negatief' met soms ergens bij een dier lokale bloedingen.


Vleeskuikens en kalkoenen

Bij vleeskuikens en kalkoenen was de aanleiding ook vaak een lokaal aanwezige verhoogde uitval, een beperkt aantal ernstig zieke dieren en was het sectiebeeld divers en vaak 'negatief'.

Bij eenden was het de ernstige daling in voer- en wateropname die suggestief was voor de aanwezigheid van het H5N1-virus. In de gevallen dat er sprake was van verhoogde uitval zonder de daling in voeropname, was de AI-PCR negatief.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Woensdag
  10° / 4°
  50 %
 • Donderdag
  10° / 3°
  40 %
 • Vrijdag
  11° / 4°
  50 %
Meer weer