POV: eerste waarschuwingen diertransport onder voorwaarden

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) heeft de eerste waarschuwingen voor het vervoer onder voorwaarden van dieren met een bemerking uitgedeeld. De Producenten Organisatie Varkenshouderij (POV) roept varkenshouders op om foto's te maken van dieren die getransporteerd mochten worden en toch niet zijn meegegaan of zijn afgekeurd.

POV%3A+eerste+waarschuwingen+diertransport+onder+voorwaarden
© Henk Riswick

Sinds een week handhaaft de NVWA op 'het vervoer onder voorwaarden'. Dit gaat om dieren met kleine cosmetische bemerkingen. De varkenshouder moet ze merken en ze moeten als laatste apart op de vrachtwagen. Dat vak mag niet voller dan 80 procent worden beladen.

Het niet juist selecteren van dieren en/of niet op de juiste manier vervoeren ziet de NVWA als een klasse D-overtreding. Er volgen eerst drie mondelinge waarschuwingen (deze worden schriftelijk teruggekoppeld), vervolgens een schriftelijke waarschuwing en daarna een rapport van bevindingen. Bij dit laatste is de overtreding van D naar klasse B gegaan. De waarschuwingen die tot 4 april zijn gegeven, tellen hierin niet mee.


Verbaasde varkenshouders

Bij de POV zijn signalen binnengekomen van verbaasde varkenshouders die met de beste bedoelingen de varkens goed hadden bekeken en geselecteerd, maar toch een waarschuwing hebben gekregen en geen idee hebben over welk varken het gaat.


Een varkenshouder heeft altijd het recht om foto's te maken van het betreffende varken waarvoor een waarschuwing is gegeven door de NVWA-inspecteur. Daarom raadt de POV varkenshouders aan om zelf foto's te maken of de chauffeur te vragen foto's van deze situaties te maken. Deze oproep zal Vee & Logistiek Nederland ook doen richting de chauffeurs. Dit alles is afgestemd met de NVWA en zij hebben hun inspecteurs hierover geïnformeerd.

Varkenshouders kunnen foto's van dieren die volgens de varkenshouder getransporteerd mochten worden en toch niet zijn meegegaan of zijn afgekeurd mailen naar info@pov.nl. Samen met Vee & Logistiek Nederland en de brancheorganisatie van veetransporteurs Saveetra worden die gebruikt in de evaluaties met de NVWA.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zaterdag
  22° / 12°
  50 %
 • Zondag
  20° / 11°
  60 %
 • Maandag
  20° / 11°
  50 %
Meer weer