Vee&Logistiek: onjuist beeld openbaar gemaakte NVWA-documenten

Vee&Logistiek Nederland heeft bezwaar gemaakt tegen het openbaar maken van boetes die betrekking hebben op diertransport in Nederland. De door de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) hierover gedeelde documenten schetsen volgens de belangenbehartiger een onjuist beeld.

Vee%26amp%3BLogistiek%3A+onjuist+beeld+openbaar+gemaakte+NVWA%2Ddocumenten
© Henk Riswick

De NVWA maakt in de informatievoorziening geen onderscheid tussen overtredingen die terecht zijn geconstateerd en overtredingen waarbij de autoriteit door de rechter in het ongelijk is gesteld. Ook de overtredingen die nog onder de rechter zijn, worden onterecht gepubliceerd als een 'geconstateerde overtreding'. Daardoor wordt een hoger aantal overtredingen openbaar gemaakt, dan daadwerkelijk in de praktijk heeft plaatsgevonden.

'Het plaatst de sector onnodig en onterecht in een negatief daglicht', geeft Vee&Logistiek Nederland aan. De NVWA besloot op 28 januari om 629 documenten openbaar te maken met gegevens omtrent overtredingen rondom de transportwaardigheid van dieren. Dit op basis van een WOB-verzoek tot openbaarmaking van boeterapporten, boetevoornemens en boetebeschikkingen over de periode 1 januari 2018 tot en met 4 maart 2021.


Reputatieschade

De betreffende documenten zijn op 15 maart openbaar gemaakt en hebben betrekking op ongeveer 210 voorvallen. Vee&Logistiek Nederland heeft bezwaar aangetekend tegen de openbaarmaking ervan. Zonder zorgvuldige duiding bij de documenten, is er volgens de belangenbehartiger sprake van onzorgvuldige informatieverstrekking en lijdt de sector hierdoor reputatieschade.

De openbaar gemaakte informatie wordt vaak door de politiek en non-gouvernementele organisaties gebruikt om afwegingen te maken en het politieke proces te beïnvloeden. Als hiervoor onzorgvuldig samengestelde informatie wordt gebruikt, is dat schadelijk voor de veehouderij en het transport van dieren, stelt Vee&Logistiek Nederland.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Woensdag
  10° / 3°
  50 %
 • Donderdag
  10° / 3°
  20 %
 • Vrijdag
  11° / 4°
  70 %
Meer weer