Handhaving diertransporten onder voorwaarden van start

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) en alle betrokken sectorpartijen hebben de afgelopen weken intensief overleg gevoerd over het toepassen van de EU-richtsnoeren en de consequenties voor transporteurs en veehouders bij diertransporten. Er is een iets gewijzigde werkwijze vastgesteld voor de dieren met een bemerking. De NVWA heeft besloten om op 4 april te starten met het vervoer 'onder voorwaarden'.

Handhaving+diertransporten+onder+voorwaarden+van+start
© Henk Riswick

Bij het vervoer onder voorwaarden gaat het om dieren met een bemerking. In de EU-richtsnoeren zijn die omschreven als de 'oranje dieren'. Voor deze groep dieren is de werkwijze iets veranderd ten opzichte van de werkwijze sinds eind december. Het grote verschil is dat het compartiment met 'oranje dieren' niet tot 80 procent mag worden aangevuld met 'groene dieren'. Dat zijn dieren waar geen enkele bemerking op is. Varkenshouders kunnen de exacte instructies terugvinden op mijn POV.

Wanneer dieren met een kleine bemerking ('oranje dieren') niet zijn gemarkeerd of niet in een apart compartiment zitten met maximaal 80 procentbelading of niet zijn genoteerd op een formulier, krijgen de transporteur en de varkenshouder een klasse D-overtreding. Deze 'oranje dieren' mogen wel vervoerd, maar vergen extra aandacht.


Met het oog op het boetebeleid voor transporteurs en het behoud van diertransporten roept de Producenten Organisatie Varkenshouderij op om alle verantwoordelijkheid te nemen en dieren goed te selecteren.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Donderdag
  11° / 1°
  20 %
 • Vrijdag
  11° / 6°
  70 %
 • Zaterdag
  10° / 5°
  30 %
Meer weer