VH Bube Bernell nu aan kop bij stierindexen

Bij de nieuwe stierindexen komt VH Bube Bernell op kop bij zwartbont. Bij roodbont zit het nieuws vooral in de genomicsstieren, waar Jaccuzizonen de top 3 uitmaken.

VH+Bube+Bernell+nu+aan+kop+bij+stierindexen
© CRV/Alex Arkink

De stierindexen van april komen lager uit dan de laatste in december. Niet helemaal verwonderlijk, want bij de nieuwe stierindexdraai is een basisaanpassing doorgevoerd. De basis lag bij de prestaties van alle koeien geboren in 2010, bij de nieuwe aanpassing is dit van alle dieren geboren in 2015.


Dit betekent bijvoorbeeld voor zwartbont een aanpassing in melkgift van 316 kilo melk omlaag, omdat de koeien in 2015 meer melk gaven dan die in 2010.

Wisseling nummer één en twee

In de ranking op zich verandert weinig. Wel wisselden de nummer één en twee, Reflector en VH Bube Bernell, van plaats.

De stier VH Bube Bernell voert de zwartbonte lijst aan.
De stier VH Bube Bernell voert de zwartbonte lijst aan. © KenL/Alex Arkink

Volgens Jan Hiddink van importeur Koole & Liebregts werd deze Bernell al geïmporteerd als genomicsstier: 'De oudste koeien in Nederland zijn nu bezig met de tweede lactatie. Het lijkt erop alsof ze het alsmaar beter doen. De koeien zijn niet te groot en produceren gemakkelijk melk.'

Altastieren

De top 5 wordt volgemaakt met de Altastieren AltaBanco, AltaRabo en AltaSpring. Daarmee zijn er naast Reflector met AltaRabo en AltaSpring drie Mogulzonen in deze top 5. Van de laatste twee was al bij Alta sperma beschikbaar. Wat betreft exterieur doen ze het beter dan AltaBanco, die na de basisaanpassing geen exterieuruitblinker is.

Bij de jonge genomic geteste stieren debuteren Ribbon en Craftsman. Zij zijn te jong om sperma te produceren en komen daarom de komende maanden niet op de kaart.

Roodbont

Bij roodbont moest Simpati-Pat enkele plaatsen prijsgeven. Hierdoor komt Schreur Apoll P op plaats 2, die net als koploper Elagaaster Maxx niet op de kaart staat. Het is de vraag of Delta Booking nu wel de hoogste stier wordt, waarvan sperma beschikbaar komt. Zijn exterieurcijfers zijn wat gewoontjes.

Daarmee heeft KI Samen nu met Adam Red de hoogste dochtergeteste roodbonte stier die nu al op de kaart staat . Pluspunten zijn het geboortegemak en het karakter.

Jacuzzitrio

De top 3 bij genomic geteste stieren bestaat uit enkel zonen van Jacuzzi. Delta Novak, lijstaanvoerder in december, krijgt nu gezelschap van halfbroers Delta Nominator en de door de familie Albring in Drouwenermond gefokte Drouner Altitude.

Een woordvoerder van CRV schat de kansen van dit drietal positief in, vooral vanwege de goede scores voor uier en totaal exterieur. Wat betreft productie scoren de stieren goed, waarbij ook de gehalten erbij blijven. Novak en Altitude komen waarschijnlijk de komende maanden beschikbaar. Nominator is nog te jong.

Ballisto voert TIP-top 10 aan, leeftijd lager dan NVI-top 5
De-Su 11236 Balisto neemt in de TIP-ranking de leiding over van Aurora Freeze. TIP-stieren hebben vaak meer dochters in hun fokwaarde, waardoor deze betrouwbaar is. Dat maakt dat de gemiddelde leeftijd van de topstieren vaak hoger ligt. Dit keer gooit de Duitse AI-Total-stier Yuppi roet in het eten. Met 29 dochters in de productiefokwaarde en nog geen vier jaar valt hij binnen de NVI net buiten de top 5. De stier is daarbij met +479 een echte Inet-topper, die hij combineert met een goede geboorteindex (105). Mede dank zij deze 'jongeling' komt de gemiddelde leeftijd van de top 10 enkele maanden onder die van de NVI-top 5 te liggen. Bij de roodbonte stieren voert Borderview Label P de lijst aan, gevolgd door Delta Potter P en Elagaaster Maxx. Delta Multimate-Red, Delta Postman en Delta Booking-Red maken de top 6 bij roodbont vol. Opvallend genoeg ligt de gemiddelde leeftijd gelijk aan die bij zwartbont. Dit is weer enkele maanden lager dan de roodbonte NVI-top 5.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  10° / 0°
  20 %
 • Dinsdag
  10° / -1°
  20 %
 • Woensdag
  10° / 3°
  55 %
Meer weer