Prijzen van plantaardige producten het hardst gestegen in Duitsland

Producentenprijzen van landbouwproducten in Duitsland stegen in december 2021 met ruim 22 ten opzichte van december 2020. Vooral de prijzen van plantaardige producten gingen omhoog.

Prijzen+van+plantaardige+producten+het+hardst+gestegen+in+Duitsland
© Anton Dingemanse

Bij de oosterburen waren de producentenprijzen voor landbouwproducten in december vorig jaar 22,1 procent hoger dan in december 2020. Dit is de hoogste prijsstijging op jaarbasis sinds juli 2011, zo blijkt uit cijfers van het Duitse statistiekbureau Destatis.

De prijzen voor plantaardige producten stegen bijzonder sterk in vergelijking met dezelfde maand vorig jaar. Ze waren in december 2021 bijna 29 procent hoger dan in december 2020. Ook de prijzen van dierlijke producten stegen en waren ruim 17 procent hoger dan in dezelfde maand vorig jaar.


Graanprijzen gestegen

De prijsstijging voor plantaardige producten is onder meer het gevolg van de graanprijzen, die sinds juli 2020 stijgen. In december 2021 lagen deze ruim 40 procent boven het niveau van het voorgaande jaar. De hoge binnen- en buitenlandse vraag in combinatie met lage oogstvolumes in 2021 blijft de beslissende factor voor de prijsstijgingen voor graan.

Net als in de afgelopen maanden stegen de prijzen voor de commerciële teelt van koolzaad in december 2021. Aanzienlijk zelfs, met ruim 68 procent in vergelijking met december 2020. Dit is de hoogste prijsstijging voor koolzaad vergeleken met dezelfde maand vorig jaar sinds juli 2008. De stijgende lijn wordt hier vooral veroorzaakt door de daling van het aanbod in combinatie met een hoge vraag.


Aardappelen duurder geworden

Tafelaardappelen werden ook weer duurder. In december 2021 stegen de prijzen ten opzichte van december 2020 met ruim 60 procent. De prijsstijging komt vooral door de lage oogstvolumes door het weer en een relatief laag prijspeil in december 2020. Destijds was er een prijsdaling van bijna 51 procent ten opzichte van het voorgaande jaar door grote oogsthoeveelheden en een gebrek aan afzetmogelijkheden door corona in de horeca.

Planten en bloemen waren in december 2021 ook duurder dan in dezelfde maand vorig jaar (+18 procent). De belangrijkste reden voor deze prijsstijging waren de stijgende prijzen voor snijbloemen (+23,5 procent). Groenten daarentegen waren in december 2021 ruim 3 procent goedkoper dan in december 2020. Zo waren er prijsdalingen voor sla met -3 procent en voor koolgroenten met -2,5 procent.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  10° / 0°
  20 %
 • Dinsdag
  10° / -1°
  20 %
 • Woensdag
  10° / 3°
  55 %
Meer weer