Stijging voedselprijzen versnelt door conflict Rusland-Oekraïne

Door de sterk opgelopen prijzen van gewassen als tarwe en palmolie neemt de vrees toe dat ook voeding nog sneller duurder zal worden. Die bezorgdheid wordt alleen maar groter door de Russische invasie in het oostelijke deel van Oekraïne. Beide landen zijn belangrijke leveranciers van granen en eetbare oliën.

Stijging+voedselprijzen+versnelt+door+conflict+Rusland%2DOekra%C3%AFne
© Burt

Oekraïne en Rusland zijn bijvoorbeeld goed voor ongeveer een kwart van de wereldwijde handel in tarwe en voor een vijfde van de verkoop van mais. Verder verzorgen de landen 80 procent van de wereldwijde export van zonnebloemolie. De crisis heeft de tarweprijs naar het hoogste niveau sinds 2012 gestuwd. Ook mais en sojabonen werden duurder. De prijs van palmolie steeg tot recordhoogte.


Russische troepen trokken steden in Oekraïne binnen nadat president Vladimir Poetin aankondigde het land te willen demilitariseren. Dit leidde donderdag ook tot sterke stijgingen van grondstofprijzen. Voor het eerst sinds 2014 moest voor Brent-olie meer dan 100 dollar per vat worden betaald.


Droogte speelt ook mee

Een ander probleem is de droogte in Zuid-Amerika die de vooruitzichten voor de sojavoorraden heeft vertroebeld. Palmolie, dat wordt gebruikt in duizenden producten van koekjes tot shampoo, wordt ook fors duurder doordat een tekort aan arbeidskrachten de productie van de belangrijkste producent Maleisië beperkt.

De inflatievooruitzichten worden nog verergerd door de stijgende kosten van meststoffen. De markt voelt nu al de druk van de verminderde kaliumleveringen uit Wit-Rusland na de sancties van de Verenigde Staten. Elke vermindering van de export van voedingsstoffen uit Rusland zal de prijsdruk verder opvoeren. Als boeren minder meststoffen gaan gebruiken, kan dit leiden tot minder oogsten, wat de voedselprijzen verder onder druk kan zetten.


THEMA OEKRAÏNE: Rusland viel op 24 februari Oekraïne binnen. Deze oorlog heeft ook gevolgen voor de Nederlandse landbouwsector. Volg hier de laatste ontwikkelingen en lees onze achtergrondverhalen.

Dit zou kunnen leiden tot hogere prijzen in de supermarkten omdat de productie van alles, van pasta tot chocolade, duurder wordt. Volgens Rabobank-analisten is de Russisch-Oekraïense crisis een grote zorg voor plantaardige olie, tarwe en mais. De bank constateert dat er al sinds begin dit jaar sprake is van lage voorraden in veel landbouwgrondstoffen.

Rabobank denkt wel dat de prijsstijgingen in de schappen van de supermarkten kleiner zullen zijn, aangezien de grondstoffenprijzen slechts een relatief klein deel uitmaken van de prijzen van de eindproducten.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zaterdag
  10° / 5°
  30 %
 • Zondag
  11° / 2°
  30 %
 • Maandag
  10° / 0°
  20 %
Meer weer